Strategia Națională de Dezvoltare Economică 2030, aprobată de Guvern. Expert: Este esențial să se reducă birocrația
Autoritățile își doresc o creștere economică accelerată, crearea unui mediu prietenos pentru antreprenori și investitori, dar și stimularea industriei inovatoare. În acest sens, Executivul a aprobat astăzi Strategia Națională de Dezvoltare Economică 2030, un document care va ghida Republica Moldova spre o economie prosperă. Strategia țintește o creștere anuală a Produsului Intern Brut (PIB) de 8%, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. În același timp, experții precizează că, pentru implementarea acestei strategii, sunt necesare investiții substanțiale în dezvoltarea infrastructurii, reducerea birocrației și eradicarea corupției.
Potrivit ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, o economie puternică înseamnă locuri de muncă bine plătite, venituri mai mari și condiții mai bune de trai pentru cetățeni. Astfel, prin intermediul acestei strategii vor transforma Republica Moldova într-un stat cu o economie robustă, incluzivă, verde, digitalizată, rezilientă la crize și pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană.
„Strategia prevede extinderea, diversificarea sectorului de servicii cu valoare adăugată pentru export, stimularea industriei inovatoare bazate pe produse tehnologic complexe și cu o valoare adăugată înaltă. Sectorul privat, de la întreprindere mici și mijlocii până la marele companii, vor beneficia de avantaje semnificative în urma creierii unui mediu de afaceri mai stabil și mai competitiv. Nu în ultimul rând, comunitatea internațională și partenerii de dezvoltare vor găsi în Republica Moldova un partener mai robust și mai eleniat la standardele și valoarele europene. În fața noastră se află o oportunitate unică de a transforma visul nostru european în realitate. Această strategie nu este doar un plan economic, ci și un angajament pentru un viitor mai bun al cetățenilor noștri”, a precizat Dumitru Alaiba.
Directorul executiv al Centrului Analitic „Economica”, Marin Gospodarenco, ne-a declarat că pentru ca strategia să funcționeze și să dezvolte economia națională sunt necesare investiții în mai multe domenii. Totodată, expertul economic subliniază importanța dezvoltării profesionale a angajaților, dar și a programelor de sprijin pentru antreprenori.
„Pentru implementarea acestei strategii este totuși esențial să se reducă birocrația, să se simplifice reglementările și să se asigure un cadru legislativ stabil și predictibil. Combaterea corupției și îmbunătățirea transparenței în sectorul public urmează să creeze un mediu mai favorabil pentru afaceri și investiții. Vorbim de investițiile în infrastructură, inclusiv transport, energie și tehnologie, iarăși vor fi necesare pentru a sprijini creșterea economică și a îmbunătății competitivitatea. Totodată, oferirea de stimulenți fiscale, aici este implicat fiscul și Ministerul Finanțelor și alte facilități pentru investitori, în special în sectoarele strategice și inovatoare”, a declarat Marin Gospodarenco.
La elaborarea Strategiei au fost luate în considerare recomandările din Raportul de extindere a Uniunii Europene din 2023. Aceasta susține planificarea echilibrată și realistă în raport cu resursele și nevoile socio-economice și ține cont de lecțiile desprinse din experiențele anterioare de planificare strategică. Precizăm că, Strategia va fi implementată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în calitate de autoritate responsabilă de elaborarea politicilor în domeniul economic.