Revista presei: Serviciul de Informații și Securitate, despre investigația care arată transmiterea informațiilor privind situația din Republica Moldova
Negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina la Uniunea Europeană; Serviciul de Informații și Securitate, despre investigația care arată transmiterea informațiilor privind situația din Republica Moldova, precum și beneficiile spațiului Schengen pentru țara noastră - sunt printre principalele teme abordate de presă.
TV8.md scrie că un grup de 11 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au cerut președinției belgiene a Consiliului UE să adopte încă de luna aceasta cadrele de negociere pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pentru a putea fi convocate conferințele interguvernamentale cu cele două țări la sfârșitul lunii. Prin acceptarea acestor cadre de negociere și convocarea conferințelor interguvernamentale, Uniunea Europeană ar deschide de „facto” negocierile de aderare cu cele două țări, au concluzionat semnatarii scrisorii.
În același timp, presa locală scrie că Comisia Europeană va prezenta vineri, 7 iunie, ambasadorilor Uniunii Europene o evaluare orală a progresului reformelor de integrare europeană ale Republicii Moldova și Ucrainei. Jurnalistul Radio Europa Liberă, Rikard Jozwiak susține că se așteaptă ca ambele state să primească comentarii pozitive, însă este probabil ca Ungaria să-și exprime scepticismul în privința Ucrainei.
Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a confirmat informația din investigația jurnalistică precum că fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, ar fi colaborat cu serviciile de informații ale Rusiei, transmite TVR Moldova. Asta scriu și jurnaliștii publicației The Insider, care susțin că ar fi transmis sistematic informații despre situația din Republica Moldova. Anatol Șalaru, ministrul Apărării de la Chișinău, în perioada 2015 – 2016, a declarat că știa despre relațiile de spionaj ale lui Gorgan cu Federația Rusă și l-a demis la scurt timp după ce a preluat mandatul. Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că o persoană care a avut acces la secretul de stat, a cunoscut și a avut conexiuni cu cele mai sensibile informații de ordin militar și politic care vizează capacitatea de apărare a Republicii Moldova.
Ziarul de Gardă publică opinia șefului cabinetului președintelui R. Moldova, Adrian Băluțel care susține că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. Potrivit acestuia, în 2021 fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase. Băluțel mai spune că asemenea cazuri demonstrează că este necesară o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Iar astfel de infractori din interior ar contribui la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova, a mai punctat șeful cabinetului președintelui R. Moldova.
Folosirea elementelor criminale face parte din reimperializarea politicii externe a Federației Ruse, implementată cu ajutorul serviciilor de informații de la Moscova, care amenință nu numai Ucraina sau Republica Moldova, dar și alte state europene din alte regiuni ale lumii, afirmă expertul în relații internaționale, Mihai Isac, transmite Moldova 1. Potrivit lui Isac, Republica Moldova este o țintă predilectă a Federației Ruse în războiul său hibrid în care aplică toate armele.
Într-o emisiune de la JurnalTV directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza menționează că numirea unui procuror general la Procuratura Generală este deosebit de importantă pentru a demonstra că sistemul de justiție poate fi reformat, iar progresele, cel puțin la nivel tehnic, motivează oficialii de la Bruxelles să trateze cu seriozitate deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunii Europene. Expertul a adăugat că numirea lui Ion Munteanu în funcția de procuror general ar trebui văzută nu doar ca pe o reușită a sistemului de justiție, dar și ca o premisă, menită să indice asupra faptului că lucrurile au cu adevărat potențial să se schimbe.
În cazul în care partidele pro-ruse vor câștiga alegerile în Republica Moldova, Ucraina ar putea închide hotarul cu țara noastră, susține ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, citat de realitatea.md. Oficialul a declarat că dacă la guvernare vine conducerea care susține strategia apropierii cu Rusia, aceasta ar însemna că Rusia se întoarce în Moldova.
Intrarea deplină a României în spațiul Schengen va aduce beneficii economice Republicii Moldova, este de părere europarlamentarul român Eugen Tomac, citat de IPN.md. Europarlamentarul spune că entitatea politică va sprijini accesul facilitat al produselor moldovenești pe piața Uniunii Europene.
Agora.md scrie că cetățenii din Elveția, Italia, Lituania și Germania urmează să poată traversa granița R. Moldova cu pașaportul temporar. În același timp, cetățenii din Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda și Slovacia vor putea traversa frontiera moldovenească cu pașaportul de urgență. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, unul dintre scopurile acestui proiect este asigurarea respectării drepturilor fundamentale la libera circulație a persoanelor, având la bază eliberarea de către unele state a unor documente de călătorie de tip nou.