Politic

Cristina Gherasimov susține că intenția Chișinăului este ca R. Moldova să adere la UE împreună cu regiunea transnistreană

Republica Moldova ar urma să adere la Uniunea Europeană, împreună cu regiunea din stânga Nistrului, a declarat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, la o emisiune de la Rlive TV. Potrivit ei, autoritățile de la Chișinău deocamdată nu prevăd un altfel de scenariu de integrare. Asta pentru că stânga Nistrului este deja integrată economic în piața Uniunii Europene, iar acest lucru reprezintă un avantaj în procesul de eurointegrare.

„Este intenția noastră să ne integrăm ca un tot întreg, deci toată Republica Moldova odată să intre în spațiul european. În același timp, vedem că regiunea transnistreană deja, cel puțin în spațiul economic, este foarte bine integrată. Dacă ne uităm la datele comerțului din primele luni ale acestui an, 2024, vedem că 80% din comerțul care provine din regiunea transnistreană merge spre piața europeană, un procent mult mai mare decât cel pentru întreaga Republică Moldova”, a declarat Cristina Gherasimov.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a mai precizat că dacă va fi pus în discuții acest scenariu, înainte de a fi aplicat, va fi convenit cu oficialii de la Bruxelles.

„Avem în istoria UE integrarea unui stat cu conflict înghețat pe teritoriul său. Desigur că noi ne dorim să ne integrăm ca un stat unitar, dar acest scenariu va fi discutat ulterior cu Bruxellesul, dacă va fi cazul. La moment, noi suntem la începutul acestui proces, noi suntem deschiși pentru a ne asigura că legislația UE va fi aplicată pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, a mai declarat Cristina Gherasimov.

Amintim că, Republica Moldova și Ucraina au obținut în iunie 2023 statut de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ulterior, în decembrie 2023, Consiliul European a decis să dea undă verde negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina.

Precizăm că anterior șefa statului Maia Sandu a anunțat că aderarea Republicii Moldova s-ar putea produce în doi pași, ca în cazul unui alt stat european. Inițial ar putea adera la Uniunea Europeană dreapta Nistrului, iar ulterior – regiunea transnistreană.

Autor: Olga Mînzat

Citește mai mult