Sport

Ultima „repetiție” înainte de Olimpiadă! Luptătorii moldoveni, la Turneul Internațional de la Budapesta

Luptătorii moldoveni participă la Turneul Internațional de la Budapesta, în memoria campionilor olimpici Imre Polyák (Tokio, 1964) și János Varga (Mexic, 1968). Acesta este ultimul turneu înaintea Jocurilor Olimpice. Pentru luptătorii și luptătoarele din Republica Moldova, turneul reprezintă un nou prilej de a-și umple palmaresul, deoarece Mariana Drăguțan, Anastasia Nichita, Victor Ciobanu și Valentin Petic au reușit, deja, să se califice la cea mai importantă competiție din cariera oricărui sportiv, mai exact, la cea de-a 33 ediție a Jocurilor Olimpice de vară, care va avea loc anul acesta la Paris.

Mihail Bradu este un alt membru al lotului național care va concura la turneul de la Budapesta. El va lupta la categoria de 82 de kg – ceea ce înseamnă o nouă încercare – deoarece atletul luptase, în luna mai, la competiția de calificare la Olimpiadă de la Istanbul, în categoria de greutate de 87 de kg. Sportivul va avea ocazia de a-și măsura puterile cu luptători din Croația, Iran, Turcia, etc. Una dintre calitățile forte ale sportivului moldovean este controlul și presiunea exercitată asupra brațelor adversarului, reușind să blocheze încercările de atac ale acestuia, ceea ce îmi amintește de stilul de luptă al colegului său de saltea Daniel Cataraga, sau al rusului Islam Opiev.

Luptele lui Victor Ciobanu sunt de neratat. Campionul mondial și european dă dovadă mereu de creativitate pe saltea. Stilul său de luptă se distinge prin dinamică și spontaneitate, caracteristici adesea atribuite unui luptător de stil liber, deși categoriile ușoare de greutate sunt pline de artificii.

Anastasia, inimă de leu, Nichita va lupta în categoria de 57 de kg. Putem vorbi despre o fluiditate a luptei, când campioana noastră intră pe saltea. Capacitatea luptătoarei de a se adapta la situații critice constituie atuul ei.

Sportivii care vor reprezenta Republica Moldova fac parte din cea mai prolifică categorie. Nu putem să nu menționăm succesul echipei naționale la turneul de anul trecut din Ungaria: două medalii de aur, una de argint și una de bronz.

Ediția din acest an a turneului internațional de la Budapesta are loc între 6 și 9 iunie.

Autor: Roman Radu

Citește mai mult