Externe

Revista presei internaționale: Parcursul european al RM și Ucrainei, discutat azi la Bruxelles; Liderii lumii occidentale, reuniți în Normandia; UE – în fața unor noi provocări

Publicațiile internaționale descriu ceremoniile dedicate împlinirii a 80 de ani de la debarcarea forțelor aliate pe plajele din Normandia, eveniment care a marcat începutul eliberării Europei ocupată de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În vizorul presei internaționale rămân alegerile europarlamentare, care au început deja în unele țări membre ale Uniunii Europene și se vor încheia în seara zilei de duminică. Relatează Lidia Petrenco.

Independent scrie că la aniversarea evenimentului istoric au fost prezenți 40 de veterani britanici care au participat la asaltul aliaților de acum opt decenii. Le Figaro observă în context că actul eroic al veteranilor reprezintă azi mai mult ca niciodată un exemplu pentru liderii occidentali, care trebuie să ia decizii cruciale într-un moment în care asupra Europei s-a abătut un nou pericol odată cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Douăzeci și cinci de șefi de stat și de guvern s-au adunat joi, pe plajele din Normandia pentru a marca debarcarea aliaților în Franța pe 6 iunie 1944, remarcă Le Figaro.

Prezent la eveniment, președintele american Joe Biden, a menționat că efortul aliaților de a rezista amenințărilor Rusiei e o continuare directă a bătăliei pentru libertate care a avut loc în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie The New York Times. Adresându-se celor 180 de veterani supraviețuitori ai operațiunii din Normandia și altor mii de oaspeți, Biden a spus că lumea trebuie să apere Ucraina pentru a învinge un alt „tiran” după ce a învins trupele naziste ale lui Adolf Hitler, notează publicația.

Între timp, publicația Time exprimă părerea că discursul rostit de Joe Biden în Normandia, ar putea avea un impact pozitiv asupra campaniei sale prezidențiale. Orientat spre cursa prezidențială din 2024, el urmărește o carte de joc bine uzată, cea de a valorifica discursurile internaționale pentru a câștiga puncte politice interne, menționează publicația. Într-adevăr, predecesorul său republican, Ronald Reagan, a folosit exact aceeași aniversare în urmă cu 40 de ani pentru a susține unul dintre cele mai faimoase discursuri ale sale de peste mări, ca parte a unui turneu de zece zile atent coregrafiat în Europa, remarcă publicația Time.

În paralele cu ceremoniile din Normandia, Franța a anunțat noi ajutoare militare pentru Ucraina, informează Le Monde. Potrivit publicației, președintele Emmanuel Macron a promis că țara sa va livra Kievului avioane de luptă franceze Mirage 2000 „care vor ajuta Ucraina să-și protejeze spațiul aerian”.

Associated Press transmite că SUA au promis în același timp să trimită Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de peste 200 de milioane de dolari Ucrainei, care include muniții pentru sistemele de rachete HIMARS de înaltă precizie. Conform unei noi directive americane, Ucraina poate folosi astfel de arme pentru a lovi teritoriul rusesc dacă forțele de acolo atacă sau se pregătesc să atace, notează agenția de presă.

Noile tactici ale loviturilor rusești au dat roade - Ucraina se scufundă în întuneric, titrează Washington Post. Potrivit publicației, în unele zone ale capitalei Kiev nu mai funcționează nici semafoarele, iar noaptea cartiere întregi se scufundă în beznă. În comparație cu loviturile energetice din 2022-2023, Rusia și-a schimbat tactica, observă publicția americană. Atacurile continue cu drone și rachete rusești asupra centralelor electrice ucrainene își lasă serios amprenta, constată Washington Post.

The Wall Street Journal relatează că problemele demografice se aprofundează în Federația Rusă, care se confruntă în context cu o insuficiență a forței de muncă pentru a susține mașinăria de război a statului. Populația Rusiei este în declin de ani de zile, iar războiul din Ucraina a înrăutățit situația, notează WSJ. Cel puțin 150.000 de ruși sunt morți pe câmpul de luptă, potrivit estimărilor occidentale. Totodată, WSJ constată că aproape un milion au fugit din țară după începutul războiului. O consecință e lipsa forței de muncă, necesară pentru a alimenta nevoile pe câmpul de luptă. Putin a reorientat o mare parte a economiei spre producerea de tancuri, rachete și mortare. Aproximativ 47% dintre firmele de producție au raportat lipsuri de personal în ianuarie, cel mai mare procent din 1996 în sondajele Institutului rus Gaidar pentru Politică Economică, citat de WSJ.

Comisia Europeană va recomanda astăzi începerea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la UE, încă din această lună, înainte ca Ungaria să preia președinția rotativă a blocului, scrie Financial Times. „Comisia face presiuni pentru începerea negocierilor formale cu Kiev și Chișinău în această lună pentru a trimite un semnal pozitiv ambelor țări cu privire la aspirațiile lor UE. Vineri, Comisia va spune că Ucraina îndeplinește acum criteriile neîndeplinite anterior, inclusiv măsurile anticorupție, reguli de declarare a averilor funcționarilor publici și protecția limbilor folosite de minoritățile naționale”, menționează FT. În același timp, Georgia, care a adoptat o lege privind „agenții străini” în ciuda avertismentelor de la Bruxelles, nu va primi o astfel de recomandare,remarcă publicația.

În vizorul presei internaționale rămân aleregile europarlamentare, care au început joi cu votul cetățenilor din Țările de Jos, astăzi la urne fiind așteptați cei din Irlanda și Malta, sâmbătă - cei din Letonia și Slovacia, iar duminică – alegătorii din restul țărilor membre ale Uniunii Europene. Euronews constată că scrutinul are loc într-un moment incert pentru blocul comunitar, lovit de crize consecutive timp de câțiva ani, care i-au remodelat profund politicile. În timp ce europenii își pregătesc buletinele de vot, țările Uniunii Europene se văd nevoite să găsească bani suplimentari pentru a-și spori capacitățile de apărare împotriva amenințărilor Rusiei - o sarcină ignorată de zeci de ani sub satisfacția timpului de pace, observă postul paneuropean de televiziune.

Uniunea Europeană va trebui să se adapteze la noua realitate, deoarece formațiunile de dreapta arurma să aibă pentru prima data o influență reală în viața politică de pe continent, notează The Guardian. În toată Europa, partidele național-conservatoare și de extrema dreaptă sunt acum la guvernare în 6 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene: Croația, Cehia, Finlanda, Ungaria, Italia și Slovacia. Iar Deutsche Welle anticipează că naționaliștii și euroscepticii vor deveni mai puternic reprezentați, dar nu vor avea majoritatea. În Franța, Italia, Olanda, Austria, Belgia și Ungaria partidele de dreapta și de extremă dreaptă se află pe locul întâi în preferințele electoratului. În Polonia, Germania și Suedia, partidele de dreapta s-ar putea clasa cel puțin pe locurile doi și trei, remarcă DW.

Cancelarul german, Olaf Scholz, insistă în privința deportărilor pe fondul conflictului cu extrema dreaptă, în timp ce alegerile UE se profilează, constată The Guardian. Liderul german a semnalat o poziție mai dură cu trei zile înainte ca germanii să voteze la alegerile europene, după ce un afgan, în vârstă de 25 de ani, ar fi înjunghiat mortal un ofițer de poliție în vârstă de 29 de ani, care încerca să-l împiedice să comită un atac înaintea unui miting politic din orașul Mannheim. Suspectul a sosit în Germania, fiind adolescent în 2013 și, deși cererea sa de azil a fost respinsă, se pare că nu a fost deportat – inițial din cauza vârstei sale fragede. Germania a încetat să mai efectueze deportări în Afganistan în 2021, după ce talibanii au revenit la putere, amintește The Guardian. Migrația a dominat campania pentru alegerile pentru Parlamentul European – care vor avea loc duminică în Germania – iar Scholz s-a străduit să mențină avantajul împotriva criticilor acerbe din partea AfD, care se așteaptă să aibă câștiguri în ciuda unei serii de scandaluri recente, observă publicația.

Încălzirea globală ar urma să rămână una dintre prioritățile legislatului european și în următorul mandat, din moment ce luna mai a fost a 12-a lună consecutivă cu temperaturi record, titrează EFE. Totuși, anterior s-au mai înregistrat cazuri de menținere a unor asemenea temperaturi ridicate la nivel global și anume în perioada anilor 2015/2016, conchide agenția de presă EFE.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult