Aderare UE

Alegerile europarlamentare - test de solidaritate. Cristian Diaconescu, despre competiția între forțele pro-europene și cele radicale, provocările pentru R. Moldova

Competiția între formațiunile pro-europene, pro-euroatlantice și cele de extremă dreapta este acerbă la nivel european. Alegerile europarlamentare reprezintă un test crucial pentru solidaritatea europeană. Deși sondajele pre-electorale indică faptul că forțele radicale nu vor obține majoritatea, dialogul purtat în cadrul Parlamentului European poate complica procesul de extindere al UE. Acest lucru ar putea deveni o problemă serioasă pentru Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute de fostul ministru român de Externe, Cristian Diaconescu, în cadrul emisiunii „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

„Se pare că de la 60 la sută din portofoliul în parlamentul european, aceștia vor avea cam 54 la sută, zona radical conservatoare ridicându-se spre 46-47 la sută. Ce va însemna acest lucru, faptul că eforturile în Parlamentul European vor fi mult mai mari pentru a păstra acea Europă unită care într-adevăr să meargă spre ideea de extindere (…) Impactul politic, poate, nu neapărat, la vot însă este unul de care trebuie să ținem seama și sperăm în abilitatea și capacitatea reprezentanților noștri de păstra parcursul cu valoare istorică a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană”.

Parcursul european al României și Republicii Moldova trebuie să fie clar și predictibil, mai spune Cristian Diaconescu.

„Parlamentul european este o instituție extrem de importantă chiar dacă nu adoptă legi așa cum suntem obișnuiți în ceea ce privește parlamentele naționale. Cooperează împreună cu Consiliul pentru reglementările ce țin de funcționarea Uniunii Europene, sistemele de suport financiar din partea UE, și, în egală măsură, vor credibiliza Uniunea Europeană în fața alegătorilor. Deci votul pentru instituția europeană, numită Parlament, este un vot de atitudine, un vot de consecvență și în egală măsură este un vot necesar pentru că funcționalitatea acestei instituții, practică singura aleasă prin vot între instituțiile europene, reprezintă un moment care are implicații pentru următorii ani”.

Potrivit fostului ministru român de Externe, integritatea și progresul dinamic al Uniunii Europene depind, în acest moment, de securitatea oferită de România, Polonia, statele baltice, dar și de Republica Moldova.

„Ceea ce este important este că nu numai în Parlamentul European ci și prin prezența politică, diplomatică, în celelalte structuri și instituții europene să se păstreze acel nivel de alertă pozitivă al UE față de Republica Moldova și Ucraina. Uneori trebuie să fim cât mai expliciți în ceea ce privește aspecte geostrategic care nouă ni se par certe, faptul că integritatea, progresul dinamic al Uniunii Europene, depind în acest moment, din punct de vedere al securității de România și de Polonia și de statele baltice, dar și de Republica Moldova”.

Amintim că în perioada 6-9 iunie cetățenii din Uniunea Europeană votează membri care să-i reprezinte în Parlamentul European și care iau decizii ce vizează cetățenii și toate sectoarele de activitate. Peste 370 de milioane de europeni cu drept de vot din 27 de țări europene.

Citește și:

După irlandezi, și cehii ies la vot. Scrutinul se încheie sâmbătă

Alegerile europarlamentare au început: Peste 370 de milioane de europeni cu drept de vot, așteptați la urne

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult