Social

Revista presei: Republica Moldova a îndeplinit condițiile pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană

Opinii privind afirmația că Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană; Declarații privind excluderea din baza de date a Interpol a controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, precum și creșterea exportului de cireșe din istoria Republicii Moldova - sunt printre principalele teme abordate de presă.

Comisia Europeană anunță că Republica Moldova a îndeplinit condițiile necesare pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, transmite IPN. Aceeași constatare este făcută și pentru Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a Comisiei, a menționat că acum decizia se află în mâinile statelor membre. Într-un comentariu, autoritățile de la Chișinău au precizat că Republica Moldova se îndreaptă cu pași fermi către lansarea oficială a negocierilor. Biroul pentru Integrare Europeană precizează că în raportul Comisiei Europene către Comitetul reprezentanților permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană, principalul grup de pregătire a Consiliului, Republica Moldova a fost evaluată ca îndeplinind și ultimele trei recomandări ale Comisiei Europene. Următorul pas îl reprezintă adoptarea, de către statele membre ale Uniunea Europeană, a cadrului de negociere și convocarea primei Conferințe Interguvernamentale Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Experții în politici europene sunt de părere că, deși este un anunț mult așteptat, autoritățile Republicii Moldova trebuie să fie mai vigilenți în raport cu angajamentele legate de parcursul european și să implementeze în regim accelerat toate reformele, scrie TVR Moldova. Expertul WatchDog, Grigore Guzun spune că puterea politică de la Chișinău trebuie să depună un efort și mai mare pentru a grăbi procesul de aderare, înainte de termenul declarat 2030. În același timp, analistul de politică externă de la București, Mihai Isac a precizat că Republica Moldova trebuie să își stabilească un program clar și cât mai realist cu privire la modul cum va gestiona aceste negocieri.

Deschide.md publică declarația fostului ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care spune că Republica Moldova are șansa istorică de a avansa semnificativ în procesul eurointegrării, iar toată societatea trebuie să-și consolideze eforturile în jurul acestui deziderat. Fostul șef al diplomației moldovenești a mai adăugat că deși a plecat de la șefia Ministerului de Externe, prioritatea sa rămâne integrarea europeană a Republicii Moldova.

Într-un comentariul pentru TV8.md, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a precizat că a fost pornită o anchetă internă pentru a înțelege mai bine cum dansatorii ansamblului „Joc”, parte a unui ansamblu emerit de stat, au ajuns să facă jocul politicienilor pro-ruși. Sursa citată punctează că la forumul economic de la Sankt Petersburg, oamenii lui Ilan Șor au amenajat o curte moldovenească. Acolo politicienii pro-ruși și oaspeții lor s-au prins în horă, iar dansatori profesioniști aduși special pentru eveniment au avut grijă să dea tonul distracției.

La o emisiune de la Pro TV, procurorul general, Ion Munteanu a declarat că controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost șters din baza de date a Interpol, astfel nu este supus căutărilor prin sistemele Interpol. Potrivit procurorului general, Ion Munteanu, responsabilii din R. Moldova dețin informații oficiale că Veaceslav Platon a fost radiat din baza de date Interpol. S-a întâmplat, aproximativ, în anul 2020. Munteanu declară că acesta nu este singurul caz în care o persoană care urmează să fie trasă la răspundere penală este ștearsă din baza de date a Interpol. Printre aceștia se numără Plahotniuc, Cavcaliuc, Constantin Botnari.

Ședința în plen a Parlamentului din data de 6 iunie 2024 s-a remarcat prin nerespectarea transparenței decizionale pentru toate proiectele de acte normative votate, scrie TV8.md. În cadrul monitorizării ședinței plenare, Promo-LEX a scos în evidență faptul că în continuare unele acte aferente proiectelor examinate sunt publicate pe pagina web fie în ziua ședinței, fie în timpul examinării sau chiar ulterior votării. De asemenea, la ședința din 6 iunie, actele adiționale (rapoartele comisiilor permanente și un coraport) pentru cinci proiecte dezbătute au fost publicate în timpul examinării acestora.

Anul trecut cireșele au cunoscut cea mai spectaculoasă creștere a exportului din istoria Republicii Moldova. Astfel, a fost atestată o creștere de 11 ori față de acum 10 ani, creștere care nu poate fi observată la nici un alt produs exportat, spune expertul economic Veaceslav Ioniță, citat de realitatea.md. Analizând prețul mediu de vânzare al cireșelor, economistul a declarat că în 2016 a fost de 9,6 lei per kilogram (lei/kg) la producția exportată și de 7,7 lei/kg – realizarea pe piața locală. Anul trecut prețul a fost de 27,1 lei/kg pentru producția exportată și 20,4 lei/kg – realizarea pe piața internă.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult