Regional

Cioc-Maidan: Sute de hectare de cereale, afectate de grindină

Aproape 600 de hectare de culturi agricole din satul Cioc-Maidan din autonomia găgăuză au fost distruse de ploile cu grindină din ultimele zile. Cele mai afectate au fost suprafețele însămânțate cu grâu, orz, floarea-soarelui și mazăre. De asemenea, au fost distruse și mai multe livezi. Disperați, fermierii așteaptă ajutor din partea autorităților, dar acestea spun că sunt în așteptarea deciziei comisiei locale pentru situații excepționale, care trebuie să evalueze pagubele.

Vitalii Nichita este conducătorul unei întreprinderi agricole din localitate. Spune că a mizat pe roadă bună la orz, grâu și mazăre, dar speranțele lui au fost spulberate de ploaia cu grindină din ultimele zile. Cele mai mari pagube se înregistrează la culturile cerealiere.

„Cel mai mult a avut de suferit orzul, care deja era la etapa coacere și boabele cad ușor din spic. După ploaia cu gheață practic jumătate din roadă a căzut la pământ. Grâul a fost afectat într-o măsură mai mică. Spicul este mai dur și respectiv mai rezistent. Sunt pagube și la culturile de porumb și floarea-soarelui, dar aici au fost și ele afectate, dar se vor restabili. Tot a avut de suferit”, spune șeful întreprinderii agricole, Vitalii Nichita.

Agricultorul spune că și grindina a distrus și suprafețele pe care le-a însămânțat cu mazăre. Estimativ, spune fermierul, 70 la sută din roadă nu mai poate fi salvată.

„Boabele au început să putrezească și aici e la fel. Se vede cum grindina a lovit păstăile, care încep să putrezească. Am sperat că va fi cald și se vor usca și vom avea roadă frumoasă. Vedeți, și aici păstăile sunt afectate. Sperăm că vom reuși totuși să culegem o parte din roadă”, a mai spus agricultorul.

În aceeași situație este și Denis Berezian. Fermierul aștepta cu nerăbdare să-și vadă rodul muncii lui, dar acum numără pagubele provocate de grindină.

„Întreprinderea noastră din Cioc-Maidan prelucrează 200 de hectare de culturi. A plouat cu grindină și au fost afectate 20 de hectare de mazăre și 60 de hectare de orz, erau perspective bune pentru orz, dar grindina a sfâșiat spicele, care au căzut la pământ. A avut de suferit și grâul - în jur de 50 de hectare. La fel, spicele au fost lovite de grindină și au căzut la pământ”, a explicat Denis Berezian.

Autoritățile locale spun că vor încerca să identifice resurse pentru a ajuta fermierii, nu înainte ca membrii comisiei pentru situații excepționle să evalueze pagubele.

„Unele culturi au avut de suferit. Potrivit estimărilor preliminare, aproximativ 580 de hectare au fost afectate. Este vorba despre grâu, orz, mazăre și vița de vie. Am primit 5 cereri de la producători agricoli”, a declarat primarul localității Cioc-Maidan, Oleg Constandoglo.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al Republicii Moldova, ploile torențiale cu grindină din ultimele zile a afectat mai multe raioane ale țării. Prejudicii au fost raportate în raioanele Briceni, Nisporeni, Anenii Noi, Ungheni și Strășeni.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult