Politic

Marinuță, despre cazul „Gorgan”: Odată cu numirea sa în funcție, atașatul militar al Rusiei a vizitat mai des Statul Major

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Mărinuță susține că ar fi fost presat „politic” să-l numească, în 2013, în funcția de șef al Stalului Major al Armatei Naționale pe Igor Gorgan, suspectat de spionaj în favoarea Federației Ruse. Într-un podcast la Ziarul de Gardă (ZdG), Marinuța a declarat că este gata să depună mărturii și să colaboreze cu organele de drept în cazul „Gorgan”, care a scandalizat opinia publică, după ce recent The Insider a dezvăluit corespondența de pe Telegram între Gorgan și colonelul din serviciul de spionaj militar extern al Federației Ruse (GRU), Alexei Makarov.

Vitalie Marinuța declară că Igor Gorgan a fost numit, în 2013, în funcția de comandat al Armatei Naționale pe criterii politice. Mai mult, fostul ministru spune că asupra sa au fost exercitate „presiuni” politice timp de patru ani cât a condus Apărarea, în perioada 2009-2014, când la guvernare s-au perindat cele trei Alianțe pentru Integrare Europeană (AIE), ale căror componente și-au împărțit funcțiile din principalele instituții pe criterii politice.

„Eu nu l-am numit în funcția dată, l-am propus conform înțelegerilor dintre partidele care au format guvernul atunci. L-am propus pe dl Gorgan la funcția de șef al Statului Major după o înverșunată nesupunere, discuții. (...) Această presiune era încă din 2009. (…) Am rezistat în acești 4 ani de zile, însă și Gorgan nu a stat în loc. Într-un final, puterile mele și a dinastiei acestui Gorgan erau de necomparat. De aceea și am zis că trebuie să ne uităm la acest caz mai amplu, fiindcă el a fost crescut, a fost susținut, a fost promovat în aceste funcții și nu o dată a fost ținut să nu cadă, iar dacă a căzut, a fost ridicat și înapoi repus în funcții”, a declarat Vitalie Marinuța.

Fostul ministru al Apărării susține că, în urma negocierilor formării unui nou guvern, a acceptat ca Gorgan să vină în funcția de comandat al Armatei Naționale, cu condiția ca bugetul armatei să fie majorat. Întrebat dacă aceasta a fost singura concesionare sau la mijloc au stat și potențiale beneficii, Marinuța a declarat: „Eu nu am avut nici un beneficiu. Beneficiul meu cel mai mare a fost că în vreo 6 luni s-a făcut tot posibilul ca să plec din funcție”.

Vitalie Marinuța a menționat că este gata și speră că va fi chemat la procuratură, ca să depună mărturie în cazul „Gorgan”. Fostul ministru declară că de la numirea în funcție, Gorgan s-ar fi întâlnit repetat cu atașatul militar al Rusiei – fapt pentru care cel din urmă ar fi fost atenționat. Marinuța nu exclude că „pur și simplu nu s-a atras atenția la asta”.

„Îmi asum partea mea de responsabilitate, pentru că am mers la această înțelegere politică, conștient am făcut-o, sperând că îl voi putea controla pe Gorgan, știind cine-i el. (…) Noi toți am contribuit la aceea ca Gorgan să ajungă unde a ajuns. (…) Eu plecând din funcție i-am spus dl. Timofti (Nicolae Timofti, fost președinte al R. Moldova) că Gorgan nu este ceea ce pare și că este un mare pericol pentru armata națională. Eu nu am scris, nu am raportat cu ștampilă sau ceva, dar în discuțiile private am făcut-o”, a mai conchis Vitalie Marinuța pentru ZdG.

Amintim că The Insider a dezvăluit corespondența de pe Telegram între Gorgan și colonelul din serviciul de spionaj militar extern al Federației Ruse (GRU), Alexei Makarov. Folosindu-se de vechile sale conexiuni din Ministerul moldovean al Apărării, cei doi au început să aibă contacte deosebit de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Conform investigației, GRU era interesat în mod special de armele pe care le cumpăra Kievul din țările vecine, inclusiv din Republica Moldova.

Igor Gorgan nu a comentat, deocamdată, acuzațiile care i se aduc. Alexandru Gorgan, tatăl acestuia și fost viceministru al Apărării, s-a arătat sceptic, însă, față de probele prezentate în investigația jurnalistică.

„Dreptul de a acuza și a spune că e trădător, agent străin, trebuie să fie demonstrat în judecată, dar nu de jurnaliștii care l-au numit în tot felul, inclusiv și pe mine”, a declarat recent Alexanndru Gorgan pentru ZdG.

Pe 6 iunie, Procuratura Generală a anunțat că va cerceta de ce Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul Apărării nu au intervenit la timp în cazul fostului șef al Statului Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan. Procurorul general, Ion Munteanu, a declarat că vor fi investigate și persoanele responsabile de numirea și verificarea lui Gorgan în funcții de conducere, și, în cazul în care informațiile din investigație, deja confirmate de SIS, se vor dovedi adevărate, Gorgan ar putea fi acuzat sub aspectul trădării de patrie. Detalii - AICI.

CITEȘTE ȘI:

Cazul „Gorgan”: Procuratura examinează veridicitatea informațiilor potrivit cărora fostul comandant al Armatei ar fi livrat rușilor informații secrete

Grosu le cere instituțiilor de drept explicații cu privire la cazul „Gorgan”: „Este vorba despre securitatea statului”

Recean, prima reacție la schema de corupție în care este vizat șeful Interpol Moldova: „Guvernul va oferi toate instrumentele necesare organelor de urmărire penală”

Cazurile „Gorgan” și „Țentiu”, o amenințare la adresa securității R. Moldova? Reacțiile Promo-LEX și PAS

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult