Internațional

Corespondență//Alegeri europene 2024: rezultate, analiză și prognoze

Rezultatele alegerilor europene de duminică 9 iunie arată că partidele dreptei naționaliste și suveraniste ar trebui să ocupe mai mult de un sfert din cele 720 de locuri din Parlamentul European, dar cu toate acestea ei nu ar trebui să poată împiedica buna funcționare a legislativului european, în ciuda unor prognoze anterioare catastrofiste.

Într-adevăr, cu excepția dezastrului din Franța, unde cele două partide ale dreptei extreme au obținut împreună aproape 40% din totalul voturilor, conservatorii și centriștii au făcut progrese în general Europa. În stânga, în schimb, dacă social-democrații au reușit să reziste, Verzii s-au prăbușit, în special în Franța și Germania

Rezultatele, încă incomplete, ale alegerilor europene, arată așadar că Partidul Popular European (PPE) a făcut progrese și își confirmă locul ca principal partid politic în Parlamentul de la Bruxelles. Social-democrații (S&D) – al doilea grup din Hemiciclul Comunitar – au pierdut însă teren, dar principalele pierderi s-au înregistrat printre liberalii din Renew și printre Verzi, ecologiștii.

Extrema dreaptă a ajuns pe locul doi în câteva state membre. Acesta este cazul Germaniei, unde Alternative für Deutschland ( AfD) a depășit Partidul Social Democrat (SPD) al lui Olaf Scholz, aflat în prezent la putere; dar și în Polonia, cu Partidul pentru Dreptate și Justiție (PiS) aflat pe locul doi. În Olanda, Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders, cu șapte europarlamentari aleși, vine imediat în spatele coaliției socialiștilor cu Verzii.

În Italia, Fratelli d'Italia – partidul postfascist al șefei guvernului, Giorgia Meloni – ar trebui să obțină un contingent și mai mare decât cel actual de eurodeputați; Liga de Nord a lui Matteo Salvini ar putea avea, tot așa, obține șapte În Austria, Partidul Libertății (FPÖ ) este înaintea dreptei conservatoare a Partidului Popular ( ÖVP) și a social-democraților (SPÖ). În sfârșit, mai multe țări vor trimite la Bruxelles aleși ultra-naționaliști pentru prima dată, cum e cazul Portugaliei.

PPE este marele învingător

În același timp, dreapta creștin-democrată și-a consolidat pozițiile. „ Am câștigat ”, s-a bucurat duminică seara Manfred Weber, președintele PPE. „ După ce a pierdut mandate în 2009, 2014 și 2019, PPE și-a recâștigat oficiali aleși în 2024 ”, a continuat bavarezul. Grupul a obținut deja 189 de oficiali aleși și speră să- și mărească numărul de membri, prin primirea de noi partide în rândul său, cum ar fi maghiarii din Tisza (Respect și Libertate ”) – partidul lui Péter Magyar, care a reușit să-l pună pe premierul Viktor Orban în dificultate.

În centru, cu 80 de aleși, liberalii din Renew au suferit un serios eșec, deoarece au pierdut aproximativ douăzeci de locuri la Bruxelles. În această etapă, grupul lor rămâne al treilea în Parlamentul European, dar este urmat îndeaproape de extrema dreaptă și reorganizările din zilele următoare vor fi decisive în acest sens.

În stânga, social-democrații (S&D) au reușit să reziste, reținând un grup de aproximativ 135 de aleși, față de 140. În prezent. SPD-ul german a înregistrat cu siguranță pierderi, dar performanța sa slabă a fost în mare parte compensată de rezultatele bune ale francezului Raphaël Glucksmann și ale Partidului Socialist Spaniol.

PPE, social-democrații și liberalii ar trebui să își poată reînnoi actuala coaliție în fruntea Parlamentului. Împreună, ei reunesc 404 deputați europeni, cu mult dincolo de cei 361 de aleși în teorie necesari pentru a obține o majoritate. Pe această bază, Ursula von der Leyen, actuala președintă a Comisiei Europene și lider al conservatorilor, va încerca să fie renumită.

Aceste succese electorale ar trebui să permită dreptelor naționaliste și suveraniste să ocupe mai mult de un sfert din cele 720 de locuri din Parlamentul European. Dar influența lor reală va depinde de capacitatea lor de a forma o alianță. Până acum, dreptele extreme nu au reușit niciodată să coopereze, din cauza unor diferențe ideologice serioase, de exemplu în ceea ce privește Rusia.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult