R. Moldova preia președinția Consiliului Global al Turismului Medical
Republica Moldova va deține președinția Consiliului Global al Turismului Medical în următorii doi ani, reprezentată de Asociația de Turism Medical din Moldova. Astăzi, țara noastră are un rol important în industria globală a turismului medical. Asta a declarat președinta Asociației, Natalia Ciobanu, la ceremonia oficială de preluare a funcției.
În următorii ani, Asociația se va axa pe creșterea numărului de servicii medicale pe care le poate oferi Republica Moldova, cum ar fi chirurgie ortopedică, oftalmologie, tratamente balneo-sanatoriale, a declarat Natalia Ciobanu. Potrivit ei, țara noastră are anumite tradiții în domeniul balneo-sanatorial, dar sunt necesare investiții pentru a ajunge la standardele europene. Totodată, șefa Asociației de Turism Medical din Moldova a precizat că, pe lângă serviciile existente, țara noastră poate oferi școlarizare, perfecționare și inovații.
„Angajamentul meu personal, dar și al Asociației de Turism Medical din Republica Moldova s-a bazat pe trei principii de bază: inovații, expansiune și investiții. Aceste trei principii au fost acceptate de către membrii Consiliului Global de Turism Medical prin votul acordat nouă ca și țară în aprilie la Asambleea de Alegeri pentru următorul mandat de doi ani. Apropo, acesta este primul mandat în cadrul Consiliului Global de Turism Medical care va dura doi ani și noi ne bucurăm că o să reușim să aducem mai multă valoare atât Republicii Moldova cât și întregului Consiliu”, spune Natalia Ciobanu.
În același timp, secretarul de stat la Ministerul Culturii, Andrei Chistol, a menționat că această organizație internațională va aduce Republicii Moldova multe beneficii în ceea ce privește promovarea țării, dar și atragerea de noi investiții.
„Sunt patru elemente importante pe care cred că ne interesează cu toții în dezvoltarea acestui lanț valoric al industriei turismului. În primul rând, noi ne dorim foarte mult să creștem numărul turiștilor care să vină în Republica Moldova. Doi, ne dorim foarte mult ca perioada de ședere să fie una cât mai lungă. Trei, ne dorim ca prin aceste două elemente să atragem și investițiile în industria turismului și în domeniul medical și în același timp să diversificăm și produsul și oferta turistică națională. Patru - în cele din urmă, sigur că cel mai important e creșterea contribuției domeniului la dezvoltare economică și creșterea veniturilor din această industrie”, a punctat Andrei Chistol.
Viceprimara municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a declarat că turismul medical este una dintre acele nișe care oferă oportunități de dezvoltare atât pentru țară, cât și pentru capitală.
„De altfel, doar doi ani în urmă prima discuție despre turismul medical a fost realizată în cadrul Forumului Economic, când am atenționat populația și partenerii despre această oportunitate de dezvoltare și de investiții în oraș, unde am setat și am prevăzut acele patru domenii care pot fi dezvoltate în municipiu și mă bucur că ele s-au regăsit în acele dimensiuni de perspectivă. Este vorba de stomatologie, cosmetologie, fertilizare invitro și recuperarea balneo-sanatorială”, a menționat Angela Cutasevici.
Precizăm că, în luna aprilie, la Adunarea Generală a Consiliului Global al Turismului Medical la care au participat peste 50 de țări ale lumii, Republica Moldova a obținut majoritatea voturilor, învrednicindu-se de titlul de președinte al Consiliului Global al Turismului Medical.