Externe

Producția Gazprom s-a „prăbușit”, în 2023, la cel mai mic nivel din istorie

Producția de gaze naturale a Gazprom Group s-a redus anul trecut cu 13% și a ajuns la nivelul scăzut record de 359 miliarde metri cubi (bcm), de la 412,94 bcm în 2022. Datele au fost făcute publice în raportul anual al companiei ruse de stat, luni, transmite Reuters.

Gazprom a raportat pierderi de aproape șapte miliarde de dolari în 2023, primele pierderi ale sale anuale începând din 1999, ca urmare a scăderii exporturilor de gaze spre Europa.

Gazprom Group combină afacerile companiei din domeniul gazelor, petrolului și energiei electrice. În Rusia, producția Gazprom de gaze și petrol a crescut cu 6,6% anul trecut, la 72,38 milioane tone metrice.

Gazprom, spre deosebire de companiile petroliere, nu a reușit să-și diversifice vânzările în afara Europei, după sancțiunile occidentale impuse în urma invadării Ucrainei de Rusia. Negocierile cu autoritățile din China pentru majorarea exporturilor de gaze nu s-au concretizat din cauza divergențelor legate de preț. În schimb, Gazprom s-a orientat către piața internă low-cost, precum și spre țările vecine din fosta Uniune Sovietică, cum ar fi Kazahstan, Uzbekistan și Kîrgîstan.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult