Externe

Un avion militar rus ar fi survolat spațiul aerian al Finlandei, țară membră NATO. Helsinki anunță anchetă

Un avion militar rus este suspectat că a încălcat luni dimineața spațiul aerian finlandez în zona Golfului Finic, a anunțat Ministerul Apărării al Finlandei, informează AFP citat de Agerpres. Incidentul intervine în timp ce relațiile dintre Finlanda și Rusia s-au tensionat considerabil după aderarea Finlandei la NATO anul trecut.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Avionul a rămas circa două minute în spațiul aerian finlandez în largul orașului Loviisa (sud), la o profunzime de circa 2,5 km în interiorul teritoriului acestei țări nordice, a precizat ministerul finlandez într-un comunicat.

„Tratăm cu toată seriozitatea această suspiciune de încălcare teritorială și o anchetă a fost declanșată”, a declarat ministrul finlandez al apărării Antti Häkkänen, citat în comunicat.

Paza de coastă finlandeză va desfășura o anchetă și va informa populația îndată ce investigația va fi terminată, potrivit comunicatului citat.

Cel mai recent incident frontalier datează de la sfârșitul lui mai, când Finlanda și Lituania au cerut Moscovei să dea explicații cu privire la proiectul său de a modifica unilateral frontiera maritimă a celor două țări, după difuzarea unui proiect de rezoluție al Ministerului Apărării rus.

Potrivit Ministerului Apărării finlandez, precedenta încălcare a spațiului aerian finlandez datează din august 2022, când două avioane de vânătoare ruse au pătruns în Golful Finic.

Finlanda și-a închis frontiera terestră cu Rusia în decembrie 2023, Helsinki acuzând Moscova că organizează sosirea de migranți ilegali pentru a destabiliza țara nordică.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult