Externe

Președinta Comisiei Europene: UE va intensifica sprijinul pentru investițiile private în Ucraina

Uniunea Europeană (UE) va intensifica sprijinul pentru investițiile private în Ucraina, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În cadrul conferinței pentru reconstrucția Ucrainei, UE va semna acorduri cu băncile în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro pentru a încuraja investițiile sectorului privat în țara afectată de invazia rusă, a precizat ea, la Berlin.

Potrivit Ursulei von der Leyen, acest demers are ca scop reducerea riscurilor investiționale asociate cu războiul în curs. Șefa Comisiei Europene a apreciat, de asemenea, activitatea companiilor străine în Ucraina.

„Știu că mediul de afaceri este pregătit să aducă o contribuție semnificativă. Împreună mobilizăm suficiente resurse financiare pentru a sprijini rezistența și reconstrucția Ucrainei”, a menționat Ursula von der Leyen.

La rândul său, Banca Europeană de Investiții a anunțat alocarea de fonduri pentru garanții financiare băncilor ucrainene și exporturilor companiilor europene în Ucraina. Aceste garanții vor permite băncilor să ofere companiilor ucrainene împrumuturi în valoare de peste 1 miliard de euro, scrie DW.

Încă 300 de milioane de euro vor fi alocate pentru susținerea exporturilor în Ucraina ale întreprinderilor mici și mijlocii din UE. Milioane de euro vor fi, de asemenea, alocate pentru reconstrucția infrastructurii fundamentale – școli, spitale și locuințe sociale.

La conferința de două zile privind reconstrucția Ucrainei, desfășurată la Berlin pe 11-12 iunie, se va discuta, printre altele, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din Ucraina și identificarea specialiștilor necesari. La eveniment participă aproximativ 2.000 de participanți din 60 de țări - reprezentanți ai politicii, organizațiilor internaționale, afacerilor, societății civile, municipalităților și regiunilor.

Precizăm că și prim-ministrul Dorin Recean participă la Conferința de reconstrucție a Ucrainei la Berlin.

Prin organizarea acestei conferințe, realizate în colaborare cu Ucraina, Guvernul Germaniei intenționează să ofere o perspectivă pe termen lung asupra reconstrucției Ucrainei și să stimuleze investițiile. De asemenea, vor fi abordate și aspectele legate de ajutorul de urgență în contextul atacurilor continue ale Federației Ruse. La conferință este prezent și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Conform unei evaluări a Băncii Mondiale, pagubele aduse Ucrainei de agresiunea militară a Federației Ruse se ridică deja la cel puțin 486 miliarde de dolari.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult