Social

Procuratura Anticorupție anunță despre noi rețineri în cauza penală Interpol

În urma desfășurării investigațiilor, la 9 iunie curent, o persoană a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău la ieșirea din țară, fiind efectuată o percheziție corporală și ridicate dispozitive digitale și alte obiecte. După o evaluare a riscurilor implicate, procurorii au decis înaintarea unui demers la judecătorul de instrucție privind aplicarea arestului preventiv în privința acestei persoane.

Marți, 11 iunie, Judecătoria Chișinău sediul Ciocana, a admis demersul procurorilor, fiind aplicată măsura preventivă – arestul preventiv pe un termen de 30 de zile.

Totodată, pe 10 iunie, o altă persoană a fost reținută în legătură cu schema indicată, fiind de asemenea efectuate percheziții la adresele asociate acestei persoane. După o evaluare a riscurilor implicate, procurorii au decis eliberarea acestei persoane, care urmează să fie cercetată în stare de libertate.

Amintim că că reținerea unor persoane, inclusiv funcționari din structurile de stat ale Republicii Moldova, a fost anunțată de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, pe 4 iunie. Aceștia ar fi primit mită în valoare de milioane de dolari pentru a bloca sau a șterge "notificările roșii" emise de Interpol, care semnalează infractorii căutați la nivel internațional.

Pe 5 iunie, au fost efectuate percheziții în privința altei persoane, în urma cărora aceasta a fost reținută. Dintre cele 5 persoane reținute, 4 persoane au fost eliberate. În aceeași zi, Procuratura Anticorupție a solicitat reținerea pentru 30 de zile a șefului BNC Interpol, Viorel Țentiu, iar pe 6 iunie, magistrații au dispus arestarea preventivă a acestuia.

Totodată, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a anunțat luni, 10 iunie, că șapte angajați ai Interpol Moldova au fost suspendați din funcții, în urma schemei de corupție, investigată de procurori, în care funcționari publici din țara noastră, dar și străini, sunt suspectați că primeau mită pentru a radia notificările roșii de pe lista Interpol.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult