Internațional

Corespondență de la București // Profilul europarlamentarilor români

Se cunosc numele celor 33 de europarlamentari care vor reprezenta România în Legislativul de la Bruxelles. Scrutinul desfășurat în urmă cu două zile a fost câștigat clar de alianța aflată la guvernare formată din Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. Printre noii eurodeputați se numără nume sonore de pe scena politică de la București, dar și persoane mai puțin cunoscute.

Din cei 720 de europarlamentari ce vor alcătui viitorul Parlament European, 33 sunt de naționalitate română. Conform rezultatelor înregistrate la alegerile din 9 iunie, alianța PSD-PNL va trimite la Bruxelles 19 europarlamentari, AUR - 6, Alianța Dreapta Unită - 3, iar UDMR - 2.

În Legislativul european vor merge și doi reprezentanți ai partidului SOS România, în frunte cu controversata Diana Șoșoacă. Pe listă, se află și un independent care a obținut peste 3% din voturi: Nicolae Ștefănuță.

Printre numele sonore ce vor merge la Bruxelles din partea alianței PNL – PSD se numără personalități marcante ale celor două formațiuni, cum este și cazul Gabrielei Firea. Președintele executiv al PSD București a pierdut clar bătălia pentru Primăria București în fața lui Nicușor Dan, dar va merge, pentru un prim mandat la Bruxelles, din rândurile social-democraților. Firea s-a născut la Bacău în 1972. A fost jurnalistă și ulterior politician, câștigând în 2016 un mandat de primar al municipiului București. Gabriela Firea a fost în ultimii ani unul din cei mai importanți politicieni din PSD, fiind în cărți pentru șefia partidului sau chiar pentru candidatura la prezidențiale.

Un alt politician cu ștate vechi în PSD care devine pentru prima dată în carieră europarlamentar este Vasile Dâncu. Văzut drept strategul social-democraților, Dâncu este de profesie sociolog. El activează de peste 25 de ani în rândurile social-democraților. A fost, de-a lungul timpului, ministru al informațiilor publice în guvernul din anii 2000 condus de Adrian Năstase și ministru al administrației și dezvoltării regionale, în perioada 2015-2017, în guvernul Dacian Cioloș. Recent, a fost și ministrul Apărării Naționale în guvernul Nicolae Ciucă.

Din rândurile PSD, vor mai merge să reprezinte România la Bruxelles și alte nume sonore din partid, precum: Claudiu Manda, Victor Negrescu și Dan Nica, dar și persoane mai puțin cunoscute, precum Gheorghe Cârciu, Dragoș Benea sau Ștefan Mușoiu. Liberalii trimit la Bruxelles o delegație de 8 europarlamentari. Probabil cel mai influent eurodeputat PNL este Sigfried Mureșan, actual președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Moldova. Aflat la al treilea mandat de eurodeputat, Mureșan este și vicepreședinte al PPE, negociator-șef pentru Bugetul UE 2024 și, de asemenea, negociator-șef privind Mecanismul European de Redresare și Reziliență.

Alte nume sonore pe care liberalii le trimit la Bruxelles sunt: Dan Motreanu, Adina Vălean, Rareș Bogdan și Daniel Buda.

Al doilea număr de europarlamentari va fi trimis la Bruxelles de partidul considerat extremist AUR, care va avea dreptul la nu mai puțin de șase mandate. Printre cei care vor fi eurodeputați din partea formațiunii lui Geroge Simion se numără și Claudiu Târziu, unul dintre liderii influenți din partid. El s-a remarcat de-a lungul timpului prin declarații controversate, nu de puține ori preluate masiv de presa pro-rusă. Recent, el a spus că România ar trebui să preia o parte din teritoriul Ucrainei, ca o reparație istorică. La rândul său, Alianța Dreapta Unită, care a obținut un rezultat mult sub cel de la exit-polul de duminică seara, va trimite la Bruxelles doar trei politicieni: Dan Barna, Vlad Voiculescu și Eugen Tomac.

UDMR, care a avut emoții privind depășirea baremului de intrare în PE, a scos un rezultat bun și va trimite doi reprezentanți la Bruxelles: Iuliu Winkler și Vincze Lorant.

În fine, se mai remarcă scorurile bune înregistrate de independentul Nicolae Ștefănuță, care se prezintă drept un luptător pentru drepturile tinerilor, dar și de partidul considerat extremist SOS România, din partea căruia vor merge la Bruxelles Diana Șoșoacă și Luis Lazarus. Cei doi s-au remarcat în ultimii ani, prin declarații controversate, fiind criticați în special pentru retorica pro-rusă.

Salariu lunar al unui europarlamentar este de 7850 de euro net. La acești bani se adaugă diurna (350 de euro pe zi), cunoscută și sub denumirea de indemnizație de ședere. Această sumă acoperă cazarea, masa și cheltuielile conexe pentru zilele în care un eurodeputat se află la locul de muncă. Eurodeputații primesc jumătate din diurnă dacă nu participă la mai mult de jumătate din voturile prin apel nominal din zilele în care au loc votări în plen, chiar dacă sunt prezenți și semnează registrul de prezență.

Autor: Mircea Oprea

Citește mai mult