Regional

Soluția alternativă a localnicilor din Dolna, Ciorești și Micleușeni pentru gestionarea apei uzate

De trei decenii, Republica Moldova se confruntă cu probleme în sistemul de aprovizionare cu apă și canalizare. În timp ce în unele localități rețelele au fost construite prin programul „Satul European”, în altele oamenii și-au improvizat găuri de canalizare. Iar, locuitorii din satele Dolna, Ciorești și Micleușeni au găsit o altă soluție. Cu doi ani în urmă, printr-un proiect intercomunitar, o parte dintre aceștia și-au instalat fose septice în gospodării.

În urmă cu doi, după ce au localnicii au studiat ce prezintă o fosă septică, 300 de persoane au acceptat să le folosească în gospodării, ca alternativă la sistemul tradițional de canalizare. Cele mai multe, aproximativ 100, au fost instalate în satul Ciorești din raionul Nisporeni, unde din cauza bugetului mic nu poate fi construite rețele de canalizare. Un proiect tehnic în acest sens a fost elaborat încă în 2018, doar că acesta ar costa în prezent aproximativ 60 de milioane de lei, resurse financiare pe administrația locale nu le are, susține primarul Valeriu Guțu. Oamenilor le-a fost propus să instaleze fose septice, care nu poluează solul, așa cum se întâmplă în cazul haznalelor obișnuite.

„Am mers pe sistemul de fose septice, și nu pe cel clasic din mai multe motive. Primul ar fi costurile mari pentru construcția unui sistem tradițional de canalizare, care nu ar funcționa de fiecare dată într-o zonă rurală. Nu toți localnicii ar fi de acord să se conecteze, mulți au plecat din sat și din acest motiv, vara, mai ales când economisim apa, prin țevi nu va curge suficient lichid ca să pompeze toată murdăria”, a spus Valeriu Guțu, la emisiunea „În comunitate” de la Radio Moldova.

În 2022, câțiva localnici au acceptat să își instaleze o fosă septică. Iată ce ne-au spus despre această metodă alternativă de canalizare.

„Este mai comod, căci până a avea o fosă evacuam apa pe câmp, dealuri. Am instalat-o cu doi ani în urmă și abia recent am curățit-o. Suntem două case unite la ea, de asta s-a umplut mai repede. Până satul va avea mai mulți bani să construiască un sistem centralizat de canalizare, am hotărât să ne folosim de fosă”;

„Cu 2 ani în urmă am hotărât că e timpul să folosim o metodă mai modernă de canalizare. Avem baie, wc și până în sat se va construi rețele de canalizare obișnuite, considerăm că putem utiliza aceste fose”.

Fose septice au costuri reduse de instalare și funcționare și nu necesită parcelă mari de teren să fie amplasate. Totuși, specialiștii în sanitație menționează că acestea nu sunt potrivite pentru tratarea unor cantități mari de ape uzate sau pentru un număr mare de locuitori.

În România, proprietarii de fose septice sunt obligați din 2022 de a se înscrie într-un registru organizat de primării, pentru a cunoaște câți oameni folosesc o astfel de metodă individuală de canalizare.

Autor: Svetlana Bogatu

Citește mai mult