Externe

Declarație comună la Summitul B9: Rusia este și va rămâne cea mai importantă și directă amenințare la adresa securității NATO

Rusia este și va rămâne cea mai importantă și directă amenințare la adresa securității NATO - se arată în declarația comună a copreședinților Summitului Formatului București 9 (B9). În documentul semnat azi la Riga de președinții României, Poloniei și Letoniei au subliniat că tentativele Chinei și ale Rusiei de a submina ordinea internațională bazată pe reguli contravin valorilor și intereselor euro-atlantice, transmite Radio România Actualități.

„Rămânem fermi în eforturile noastre de a susține presiunea internațională asupra Rusiei, inclusiv prin sancțiuni și alte măsuri, atât timp cât Rusia își continuă politicile și acțiunile ostile, inclusiv încălcarea flagrantă a Dreptului internațional”, se arată în documentul semnat astăzi la Riga.

Copreședinții formatului B9 spun că sunt profund îngrijorați de activitățile hibride maligne recente ale Rusiei pe teritoriul aliat, care constituie o amenințare la adresa securității aliaților.

În documentul adoptat la Riga, copreședinții B9 salută progresul substanțial pe care aliații l-au făcut în ceea ce privește investițiile pentru apărare, în linie cu angajamentul de a aloca anual minimum 2% din PIB sau mai mult pentru apărare și subliniază că, pentru a face față provocărilor multidimensionale care decurg dintr-o ordine de securitate tot mai contestată, sunt necesare cheltuieli și investiții sporite pentru apărare. O industrie de apărare puternică în întreaga Alianță rămâne esențială, se mai arată în document.

„În pregătirea summit-ului NATO de la Washington, ne angajăm împreună cu aliații să convenim asupra unui pachet substanțial de sprijin, inclusiv asupra unui rol cuprinzător al Alianței în sprijinirea dreptului inerent al Ucrainei la auto-apărare și asupra unui angajament de a asigura un sprijin financiar durabil pe termen lung”.

În cadrul Summitului Formatului București 9, președintele Klaus Iohannis a subliniat că România a evidențiat necesitatea sprijinirii Republicii Moldova, în calitate de stat partener al NATO, vulnerabilizat de războiul dus de Rusia în Ucraina. Totodată, a atras atenția asupra faptului că securitatea în zona Mării Negre este vitală pentru întregul spațiu euro-atlantic.

Formatul București (B9) este o inițiativă lansată de președintele României, Klaus Iohannis, și de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. La Summitul B9 au mai participat în format de videoconferință președintele SUA Joe Biden și Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Declarația comună a șefilor de stat din Formatul București 9 (B9) (București, 10 mai 2021)

*„Noi, Președinții Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Republicii Slovace și Ungariei, ne-am reunit astăzi, în format virtual, în cadrul platformei pentru consultare și dialog București 9. Salutăm călduros participarea Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, și a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg la această reuniune.

Am discutat evoluțiile de securitate din spațiul euro-atlantic, inclusiv din vecinătatea noastră. A fost o oportunitate excelentă de a reitera, în pregătirea apropiatului Summit NATO, angajamentul nostru pentru ca Alianță noastră puternică să devină și mai puternică. Pe fondul creșterii provocărilor și amenințărilor, NATO rămâne piatra de temelie a stabilității și securității euro-atlantice. Ne-am împărtășit opiniile privind evoluția NATO până în 2030 și dincolo de acest termen. Reafirmăm hotărârea noastră consecventă de a menține o legătură transatlantică puternică și durabilă, bazată pe unitate și solidaritate aliate, o legătură care rămâne fundamentul apărării noastre colective, așa cum este consacrat în Articolul 5 al Tratatului de la Washington. Rolul Statelor Unite ale Americii pentru securitatea Europei este indispensabil. Noi, ca aliați NATO, împărtășind aceleași valori și principii democratice, vom continua să lucrăm împreună în beneficiul securității euro-atlantice și al cetățenilor noștri. Suntem pregătiți să asigurăm o împărțire echitabilă a responsabilităților, în deplin acord cu sarcinile asumate în Angajamentul privind Cheltuielile pentru Apărare. Apropiatul Summit NATO va pava drumul spre un nou capitol în relația transatlantică.

NATO se confruntă cu amenințări și provocări distincte din toate direcțiile strategice. Acțiunile agresive ale Rusiei și creșterea prezenței sale militare în vecinătatea imediată a NATO, inclusiv recenta escaladare din Marea Neagră, la granițele Ucrainei și în Crimeea anexată ilegal, precum și activitățile agresive hibride derulate de aceasta, continuă să amenințe securitatea euro-atlantică și să conteste ordinea internațională bazată pe reguli.

Condamnăm actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianței, așa cum au demonstrat exploziile din 2014 de la depozitul de muniție de la Vrbětice, din Republica Cehă, care constituie o violare gravă a dreptului internațional. În plus, ne exprimăm îngrijorarea față de informațiile privind un tipar comportamental similar pe teritoriul Bulgariei, așa cum arată anunțul referitor la investigația în curs de la Sofia. Suntem pe deplin solidari cu aliații noștri, Republica Cehă și Republica Bulgaria.

Terorismul rămâne o amenințare pentru noi toți. Războiul hibrid, dezinformarea și minciuna au ca scop semănarea neîncrederii în societățile noastre, cu obiectivul final de a șubrezi fundamentul democrațiilor noastre și de a ne submina unitatea. Instabilitatea de dincolo de frontierele noastre contribuie, de asemenea, la migrația ilegală. Rămânem vigilenți, în cadrul Alianței, astfel încât să ne asigurăm ca Afganistanul să nu redevină un adăpost pentru teroriști.

Din 2014, NATO a făcut pași decisivi în direcția unui proces semnificativ de adaptare la o nouă realitate geopolitică, concentrându-se pe misiunea sa esențială de apărare colectivă. Acești pași au fost consolidați suplimentar, în special prin deciziile Summiturilor de la Varșovia din 2016 și de la Bruxelles din 2018, care prevedeau prezența înaintată a NATO de la Marea Baltică la Marea Neagră și Inițiativa NATO privind creșterea gradului de operativitate și răspuns (NATO Readiness Initiative), care sunt expresia solidarității și unității aliate. În acest context, apreciem constituirea brigăzilor NATO Readiness Initiative conduse de Polonia și România și propunerea Bulgariei de a găzdui Prezența de Coordonare Maritimă Regională a NATO pentru Marea Neagră.

În contextul în care aceste măsuri rămân în vigoare și trebuie implementate integral, ca răspuns la agravarea situației de securitate, vom continua să ne adaptăm și să ne consolidăm pe mai departe capacitatea de descurajare și apărare. Continuând asigurarea posturii de apărare și descurajare, NATO rămâne, în același timp, deschis către un dialog regulat, cu o agendă bine articulată și substanțială, și către o relație constructivă cu Rusia atunci când acțiunile Rusiei vor permite acest lucru.

Apreciem leadership-ul Secretarului General al NATO privind procesul NATO 2030, propunând modalități de răspuns la provocări de securitate complexe, printr-o abordare de tip 360 de grade, stabilind astfel o direcție clară pentru viitorul Alianței, inclusiv prin lansarea procesului de actualizare a Conceptului Strategic al NATO.

Sprijinim și așteptăm decizii substanțiale și ambițioase la apropiatul Summit NATO. Susținem conceptele militare strategice adoptate recent pentru consolidarea descurajării și apărării Alianței noastre și ne angajăm să le implementăm integral. În acest context, aliații ar trebui să se angajeze în vederea modernizării Structurii NATO de Forțe, componentă esențială pentru construirea unei arhitecturi consolidate a NATO de descurajare și apărare. Ascensiunea globală a Chinei are implicații pentru securitatea euro-atlantică și trebuie să o abordăm împreună, ca Alianță.

Amenințările în creștere la adresa securității și societăților noastre, decurgând din exploatarea vulnerabilităților sistemice și utilizarea în scop militar a noilor tehnologii, solicită eforturi în direcția creșterii rezilienței la nivel național și aliat, așa cum a fost evidențiat inclusiv în contextul actualei pandemii de COVID-19. Trebuie să continuăm aceste demersuri și salutăm toate inițiativele dedicate acestora, cum ar fi Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență ce urmează a fi lansat de România, precum și activitatea Centrelor de Excelență dedicate de la Riga, Tallinn și Vilnius.

Reiterăm angajamentul nostru pentru politica NATO a Ușilor Deschise (Open Door policy), așa cum este reflectată în Articolul 10 al Tratatului de la Washington. Decizia adoptată la Summitul NATO de la București din 2008 rămâne valabilă. Ușa NATO ar trebui să rămână deschisă tuturor celor care pot și doresc să se alăture comunității noastre. Încurajăm acei parteneri care aspiră să adere la Alianță să continue implementarea reformelor necesare, inclusiv deciziile pentru pregătirea statutului de membru, cu luarea în considerare a valorilor democratice, respectului pentru statul de drept și drepturile omului și cu deplina respectare a angajamentelor și obligațiilor internaționale. Vom continua să sprijinim eforturile lor în acest scop.

Vom continua să lucrăm cu partenerii like-minded, în special din vecinătatea noastră, pentru a aprofunda dialogul, cooperarea practică și asistența pentru creșterea rezilienței acestora. Ne menținem angajamentul pentru asigurarea securității și stabilității Balcanilor de Vest. Reafirmăm, de asemenea, sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei, Ucrainei și Republicii Moldova, în cadrul frontierelor acestora recunoscute la nivel internațional. În timp ce își vor urmări aspirațiile europene și euro-atlantice, aceste țări vor continua să beneficieze de sprijinul nostru în eforturile lor de a crește reziliența în fața oricăror interferențe externe.

Cooperarea dintre NATO și UE s-a dezvoltat considerabil și este esențială în fața provocărilor de securitate comune. Ca aliați NATO și state membre UE, susținem parteneriatul strategic și aprofundarea coordonării dintre NATO și UE. În acest scop, vom urmări potențialul combinat al celor două organizații, inclusiv creșterea rezilienței euro-atlantice, combaterea amenințărilor hibride, creșterii securității în domeniul cibernetic și obținerea unei sinergii sporite de acțiune.

Vom continua eforturile dedicate unui NATO mai eficient și mai puternic și suntem gata să ne oferim contribuția în beneficiul securității transatlantice. Ne menținem angajamentul de a continua reuniunile în formatul București 9, platformă de consultare și dialog, ca modalitate de a promova abordări comune și de a contribui la securitatea euro-atlantică.”

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult