Externe

Polonia redesfășoară o zonă-tampon la frontiera cu Belarusul

Guvernul polonez anunță că redesfășoară - începând de joi - o zonă-tampon în care este interzis accesul de partea poloneză a frontierei cu Belarusul, cu scopul de a descuraja o intensificare a traficului de migranți, relatează AFP.

Varșovia acuză Moscova și Minskul de orchestrarea unui aflux de migranți din Africa către Polonia prin Belarus, o țară care se învecinează cu Uniunea Europeană (UE).

Obiectivul este ”să îngreuneze trecerea migranților ilegali la frontiera polonezo-belrusă și să creeze condiții mai bune ale funcționării grănicerilor, armatei și poliției” desfășurate la fața locului, a anunțat luni presei premierul Donald Tusk.

”În mare, zona se va întinde (...) la două secțiuni în care avem cel mai mare număr de treceri (...), de aproximativ 60 de kilometri”, a precizat adjunctul ministrului de Interne Czslaw Mroczek.

”Pe (o lungime de) aproximativ 45 de kilometri va fi vorba despre o zonă aproximativ 200 de metri adâncime. În partea care traversează rezervații naturale, marea Pădure (Bialowieza), zona va un pic mai profundă, dar nu va depăși doi kilometri”, a anunțat el la postul TVN24.

Polonia a construit în 2022, pe o lungime de peste 186 de kilometri a frontierei cu Belarusul, o barieră metalică de 5,5 metri înălțime, pentru a opri migranții.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult