Politic

Lilian Carp: PAS va retrage orice susținere politică pe care a acordat-o persoanelor vizate în cazul Interpol

Cazul Interpol este discutat în cadrul fracțiunii, iar PAS va retrage orice susținere politică pe care a acordat-o persoanelor vizate în acest dosar. Despre aceasta a declarat președintele comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, în cadrul unei emisiuni la Rlive.

În altă ordine de idei, deputatul a anunțat că comisia securitate națională, apărare și ordine publică ar putea examina cazul generalului Gorgan într-o ședință cu ușile închise, la care vor fi audiați reprezentanții Serviciului Informații și Securitate.

„Detalii despre acest dosar trebuie să ofere SIS. În condițiile în care într-o anumită perioadă nu vor avea o reacție publică, atunci vom avea anumite discuții pe interior în cadrul comisiei pentru a putea afla detalii. Eu încă nu am cerut pentru că am găsit de cuviință ca SIS trebuie să prezinte atâta informație cât se poate. Dacă nu, vom discuta cu ușile închise pentru a putea înțelege acțiunile care le-au întreprins și să vedem dacă această afirmație pe care am făcut-o este că au acționat în felul dat pentru a deconspira întreaga rețea.

Carp a dat asigurări că la acest subiect va fi foarte curând o reacție publică.

Totodată, deputatul a respins afirmațiile că candidatura lui Gorgan a fost negociată de Chiril Moțpan de la PPDA și Vladimir Bolea de la PAS, în cadrul alianței PSRM și blocul ACUM, din care făcea parte PPDA și PAS.

„Primul decret a fost în 2016 și a fost semnat de către președintele țării de atunci Igor Dodon. Și în 2019, la propunerea lui Voicu. În ambele cazuri, Gorgan a fost numit prin decretul lui Igor Dodon. Persoana în cauză putea fi racolată după ce a fost numită în funcție și a acționat în interesul altui stat. Igor Dodon avea informația de la SIS despre această persoană”, a spus Carp.

Menționăm că fostul șef al Statului Major din Republica Moldova Igor Gorgan ar fi informator al spionajului militar rusesc. Potrivit The Insider în colaborare cu publicația Маленькая страна au dezvăluit corespondența Telegram între Gorgan și un colonel GRU (serviciul de spionaj militar extern din Rusia).

În urma informațiilor publicate, Maia Sandu i-a retras toate distincțiile de stat ale fostului șef al Statului Major, Igor Gorgan.

Cazul „Gorgan”: Procuratura examinează veridicitatea informațiilor potrivit cărora fostul comandant al Armatei ar fi livrat rușilor informații secrete

Grosu le cere instituțiilor de drept explicații cu privire la cazul „Gorgan”: „Este vorba despre securitatea statului”

Recean, prima reacție la schema de corupție în care este vizat șeful Interpol Moldova: „Guvernul va oferi toate instrumentele necesare organelor de urmărire penală”

Cazurile „Gorgan” și „Țentiu”, o amenințare la adresa securității R. Moldova? Reacțiile Promo-LEX și PAS

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult