Externe

Corespondență//Întâlnire ministerială NATO la Bruxelles: Ungaria nu va mai bloca sporirea rolului NATO în ajutorul Ucrainei

Miniștrii apărării din NATO se întâlnesc joi la Bruxelles pentru a încerca să încheie un plan pentru Ucraina, după ce secretarul general Jens Stoltenberg, aflat în vizită miercuri la Budapesta, a anunțat că a ajuns la un acord cu Ungaria, astfel încât acesta să nu împiedice eforturile Alianței Atlantice de a consolida ajutorul acordat Kievului. În schimbul neobstrucției sale, Ungaria a obținut o garanție că nu va fi obligată să participe la eforturile colective ale NATO pentru sprijinirea Ucrainei.

Miniștrii apărării din NATO se întâlnesc joi la Bruxelles pentru a încerca să încheie un acord final în legătură cu ajutorul adus Kievului. În vederea summitului NATO care va avea loc la Washington în iulie, secretarul general Jens Stoltenberg pregătește un plan de consolidare a rolului alianței în coordonarea livrărilor de arme către Kiev și pregătirea trupelor ucrainene. De asemenea, el vrea să perpetueze ajutorul actual la un nivel minim de 40 miliarde de euro pe an.

Liderul maghiar Viktor Orban a refuzat încă de la începutul ofensivei ruse în Ucraina să trimită orice ajutor militar la Kiev și recent și-a însăsprit discursul, acuzând NATO că își împinge membrii „într-o conflagrație globală”. Orban a avertizat cu privire la noi dezbateri și momente „dificile”, promițând că va continua să apere „interesele maghiare” în viitor.

De la începutul ofensivei ruse, NATO a avut grijă să evite orice implicare directă, lăsând Washingtonul să coordoneze livrarea armelor furnizate de aliații Ucrainei. Însă alianța vrea să-și schimbe modul de acțiune de teama revenirii lui Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidențiale americane din noiembrie.

Un alt subiect controversat pe agendă este numirea prim-ministrului olandez, Mark Rutte, pentru a-i urma în toamna lui Jens Stoltenberg. Ungaria, în schimb, îl susține pe singurul contra-candidat, președintele României Klaus Iohannis, pe care Statele Unite îl îndeamnă de fapt să se retragă din cursă.

Ucraina pregătește un summit cu prezența Rusiei

Cu câteva zile înainte de conferința de pace din Ucraina fără Rusia, Kievul a vorbit marți despre participarea Moscovei la un summit ulterior, pentru a primi o foaie de parcurs aprobată de comunitatea internațională pentru a pune capăt conflictului. „Intenționăm să pregătim împreună un plan comun care va fi susținut de toate țările responsabile. Și luăm în considerare posibilitatea, la al doilea summit, de a invita un reprezentant al Rusiei și de a prezenta împreună acest plan comun”, a declarat Andri Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene.

Rusia a declarat că nu dorește să participe la summitul din acest weekend și, prin urmare, nu a fost invitată de țara gazdă, Elveția, în timp ce Ucraina dorește să obțină rezultate concrete pentru a le prezenta la cel de-al doilea summit.

Pentru acest apropiat al președintelui ucrainean, „experiența proastă” a formatelor anterioare de negocieri care implicau Moscova, înainte de invadarea totală a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, a arătat că încheierea războiului va necesita o platformă largă de sprijin ancorată în dreptul internațional. O perspectivă susținută de „100 sau mai multe țări ” de pe toate continentele, mai degrabă decât doar poziția Ucrainei, „va fi un plan real, care este foarte greu de contestat”, a spus el.

Zeci de lideri din întreaga lume se vor întâlni sâmbătă și duminică în Elveția cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru un summit conceput ca „primul pas” pentru a găsi calea către pace în Ucraina, dar fără Moscova sau Pekin.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult