Revista presei: Opinii privind sancțiunile Statelor Unite ale Americii impuse Evgheniei Guțul
Opinii privind sancțiunile Statelor Unite ale Americii impuse Evgheniei Guțul; Tentativa de a destabiliza procesul electoral din toamnă, precum și consecințele furtunii puternice din Moldova - sunt printre principalele teme abordate de presă.
Reacția promptă a Statelor Unite ale Americii privind decizia autorităților din SUA de a impune sancțiuni bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, afiliată grupării criminale conduse de Ilan Șor - trebuie să servească drept exemplu justiției din Republica Moldova să-și facă datoria și să apere interesul statului și al cetățenilor, susține prim-ministrul Dorin Recean, transmite deschide.md. Dorin Recean a precizat că acțiunile de interferență au drept scop dezinformarea, perpetuarea corupției, destabilizarea și deturnarea proceselor democratice în Republica Moldova.
TVR Moldova publică opinia expertului WatchDog, Andrei Curăraru, care spune că decizia luată de Autoritatea Centrală a SUA de a impune sancțiuni unor persoane, cum ar fi Evghenia Guțul este binevenită, așa cum există mai multe persoane sub sancțiuni internaționale, dar care nu au fost condamnate în Republica Moldova. Expertul mai spune că decizia vine în urma rezultatului vizitei diplomatului guvernului american, Antony Blinken la Chișinău.
În același timp, și istoricul Sergiu Musteață susține că decizia este favorabilă pentru Republica Moldova, dar nu suficientă. Este necesar ca și structurile statului din țara noastră să acționeze mai prompt și mai ferm împotriva celor care pun în pericol securitatea țării și instigă la conflict și ură, este de părere istoricul.
Într-o emisiune de la realitatea.md, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a declarat că e salutabil că Statele Unite ale Americii vin cu astfel de sancțiuni în adresa bașcanei UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul. Aceste sancțiuni ar trebui să dea un semnal pentru sistemul de justiție, dar și pentru alții care încearcă să submineze pacea să aducă destabilizare și haos, a mai precizat Radu Marian.
Moscova mizează pe politicienii prezenți la Ambasada Federației Ruse că vor destabiliza procesul electoral din toamnă, inclusiv în timpul referendumului, participând la campaniile de dezinformare împotriva parcursului european al Republicii Moldova, susține expertul în monitorizare mass-media de la WatchDog, Andrei Rusu, citat de Moldova 1. El a mai declarat că, în loc să protejeze interesele țării lor, unii oficiali de la Chișinău merg cu cinism la ambasada unui stat agresor, care duce un război în Ucraina.
IPN.md transmite declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis, care spune că Republica Moldova, ar trebui să primească atenție și asistență pentru consolidarea rezilienței. Așa cum Moldova a fost puternic afectată de războiul din Ucraina prin numărul mare de refugiați, prin atacurile hibride. Klaus Iohannis a precizat că este necesară concentrarea pe îmbunătățirea securității pe Flancul Estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre.
Într-un interviu pentru TV8.md, fostul primar general interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu, spune că responsabilitatea pentru daunele produse de furtuna violentă revine parțial Primăriei, care a alocat un buget insuficient pentru întreținerea Spațiilor Verzi, doar 200 de milioane de lei în 2024, din care 30 de milioane au fost destinați defrișării copacilor. Acesta a evidențiat că numărul angajaților este sub normativ, ceea ce îngreunează întreținerea adecvată a teritoriilor verzi și contribuie la situații periculoase în timpul condițiilor meteo extreme. Ploaia și vântul puternic au provocat numeroase pagube în diferite sectoare ale Capitalei. Mai multe mașini au fost avariate, drumurile au fost blocate, iar unele blocuri au rămas fără electricitate. Din nefericire două persoane și-au pierdut viața în urma furtunii.
Salariile cadrelor didactice ar trebui majorate cu 100-200% pentru a soluționa problema locurilor vacante, este de părere fosta secretară de stat de la Ministerul Educației și Cercetării Natalia Grîu, citat de Moldova 1. Potrivit acesteia, din cei aproape o mie de studenți cu studii în pedagogie, doar unul din trei alege să predea în școli, iar după ce primesc indemnizația, unul din 10 pleacă din sistem pentru că misiunea este dificilă.