Social

Decret: Vladislav Gribincea și Stella Bleșceaga, numiți judecători la CSJ

Decretele de numire a avocatului Vladislav Gribincea și a magistratei Stella Bleșceaga în funcțiile de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au fost semnate de președinta Maia Sandu. Actele au fost semnate pe 10 iunie și publicate în Monitorul Oficial joi, 13 iunie. Cei doi intră funcție în ziua publicării de decretelor.

La 6 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, numirea în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a încă doi candidați, avocatul Vladislav Gribincea și magistrata Stella Bleșceaga.

Amintim că Parlamentul a aprobat reformarea CSJ, în primăvara anului 2023. După reformare, Curtea urmează să fie formată din 20 de magistrați. Pentru funcții în CSJ pot candida inclusiv reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului. Pentru a ajunge în fotoliul de judecător al CSJ, candidații urmează, însă, la prima etapă, să treacă Vetting-ul – evaluarea externă a integrității financiare și etice. Ulterior, concluziile Comisiei sunt expediate pentru examinare Consiliului Superior al Magistraturii.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult