Social

Ploi puternice la sfârșit de săptămână. A fost emis un nou cod galben de instabilitate atmosferică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea este valabilă pentru întreg teritoriul țării și va intra în vigoare vineri, 14 iunie, începând cu ora 08:00 și se va menține până la ora 13:00.

Potrivit SHS, în intervalul 08:00-13:00 pe arii extinse vor cădea ploi puternice însoțite de descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de la 15 până la 30 de litri per metru pătrat. De asemenea, vântul va sufla în rafale de până la 20 de metri pe secundă.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a emis o serie de recomandări pentru populație în vederea prevenirii situațiilor de risc. În timpul vântului puternic și a ploilor abundente, specialiștii recomandă oamenilor să se adăpostească de urgență într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste automobil.

De asemenea, să evite aflarea sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți, să nu atingă și să nu calce cablurile căzute la pământ. Salvatorii mai recomandă deconectarea aparatelor și utilajelor electrice în timpul intemperiilor și închiderea geamurilor și ușilor locuinței.

Gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora și, totodată, să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult