Social

Cazul „Gorgan” // PCCOCS a inițiat un dosar penal pe cazul fostului șef al Statului Major al Armatei Naționale

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis o cauză penală pe cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Potrivit instituției, la moment investigațiile sunt în desfășurare pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în săvârșirea faptei infracționale, cu stabilirea caracterului și conținutului informației pretins transmise, cât și aprecierea impactului acestora asupra intereselor Republicii Moldova.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale informează că orice acțiuni săvârșite contra intereselor Republicii Moldova, în dauna suveranității, inviolabilității teritoriale și securității de stat sunt investigate minuțios și complex de către procurori, prin aplicarea unor metode tactice orientate spre cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei și pentru stabilirea adevărului. În acest sens, precizăm că fapta cu privire la pretinsele acțiuni subversive manifestate prin transmiterea unui stat străin și reprezentanților acestuia a unor date referitoare la sistemul național de apărare, formează obiectul unei cauze penale”, se menționează în comunicat.

Amintim că The Insider a dezvăluit corespondența de pe Telegram între Gorgan și colonelul din serviciul de spionaj militar extern al Federației Ruse (GRU), Alexei Makarov. Folosindu-se de vechile sale conexiuni din ministerul moldovean al Apărării, cei doi au început să aibă contacte deosebit de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

GRU era interesat în mod special de armele pe care le cumpăra Kievul din țările vecine, inclusiv Republica Moldova, conform investigației.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat în ajun informațiile prezentate în investigație.

Președinția de la Chișinău a condamnat „actul de trădare” și a anunțat că îi va retrage Lui Gorgan distincțiile de stat și gradele militare. La rândul său, deputatul PAS Andrian Cheptonar a făcut apel la militarii care ar fi cooperat cu Gorgan și i-ar fi furnizat informații, să se predea organului de urmărire penală.

CITEȘTE și: Maia Sandu i-a retras distincțiile de stat fostului șef al Statului Major, Igor Gorgan

CITEȘTE și: Cazurile „Gorgan” și „Țentiu”, o amenințare la adresa securității R. Moldova? Reacțiile Promo-LEX și PAS

Citește mai mult