Social

Ex-președintele Parlamentului Andrian Candu, audiat în dosarul „Punga neagră”: „Nu am participat la discuții”

Încă un martor a fost audiat în dosarul „Punga neagră”, în care fostul președinte, Igor Dodon, este învinut de trădare de patrie, îmbogățire ilicită, corupere pasivă și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat. De această dată, în fața instanței a compărut fostul vicepreședinte al Partidului Democrat, Andrian Candu. Procurorii susțin că declarațiile lui Candu reconfirmă că liderul PSRM, Igor Dodon, coordona cu reprezentanți ai Federației Ruse negocierile cu oligarhul fugar, Vladimir Plahotniuc, și omul de încredere al acestuia, Serghei Iaralov, pe care le purta în 2019, până la debarcarea guvernării de atunci.

Andrian Candu, fost vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova și fin de cununie al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, a declarat în fața instanței că nu a participat la negocierile pe care PDM și PSRM le purtau în martie-iunie 2019, în vederea formării unei coaliții de guvernare. Candu a menționat că la acele discuții participau, din partea democraților, fostul lider, Vladimir Plahotniuc, și omul lui de încredere, Serghei Iaralov, ambii fiind surprinși în imaginile făcute publice, în care oligarhul fugar îi transmite lui Igor Dodon renumita pungă neagră. Întrebat de jurnaliști, ce se afla în acea pungă, fostul vicepreședinte al PDM a spus că nu cunoaște și că a aflat din presă despre ea.

Personal nu am participat la discuții. Din declarațiile pe care le făcea domnul Plahotniuc, ceea ce ne informa, dumnealui spunea în felul următor: „Igor Dodon pleacă des la Moscova pe perioada negocierilor, de asta și s-au întins, un motiv este că pleca, că revine de fiecare dată de la Moscova și mă aștept ce surprize mai sunt în negocieri că mai apar tot felul de pretenții. Am impresia și eu i-am și spus domnului Dodon, așa spunea domnul Plahotniuc, că am impresia că eu de fapt negociez cu Putin”, a spus Andrian Candu.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a spus că rămâne deschis să coopereze cu ancheta.

Domnul Candu, de fapt, a spus că nu a văzut, nu a auzit, nu a participat la ceea ce încearcă să incrimineze procurorul. Noi venim deschis, nu ne ascundem și așteptăm cu nerăbdare începutul campaniei electorale. - Cum comentați declarațiile domnului Candu, precum că în timp ce mergeau negocierile mergeați periodic la Moscova? - Fiind și atunci și acum om politic, am diferite deplasări. Iată de exemplu săptămâna aceasta am revenit de la Moscova”, susține Igor Grosu.

Procurorul Petru Iarmaliuc susține că declarațiile lui Andrian Candu în instanță demonstrează încă o dată că Dodon își coordona acțiunile cu Kremlinul.

S-a cercetat încă o probă. Proba respectivă, declarațiile date de martor sunt la fel de importante în coraport cu alte declarații. Ele vin să confirme acele negocieri dintre Igor Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Ele vin să confirme că acele negocieri erau influențate și coordonate de către Igor Dodon cu reprezentanți ai Federației Ruse.Au mai rămas încă doi martori, după care mergem la cercetarea altor probe”, a menționat procurorul.

Amintim că Igor Dodon a fost reținut în primăvara anului 2022. Câteva luni mai târziu, procurorii au anunțat că au transmit în instanță dosarul numit generic „Punga neagră”. Oamenii legii îl acuză pe Dodon că ar fi pretins de la fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc peste un milion de dolari.

Una dintre principalele probe la dosar sunt secvențele video în care Dodon primește de la Plahotniuc o pungă neagră, în care se presupune că ar fi bani. Igor Dodon este învinuit de trădare de patrie, îmbogățire ilicită, corupere pasivă și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat. Dodon se declară nevinovat.

Citește mai mult