Social

9 procurori au înaintat cereri de demisie după inițierea Vettingului

9 procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) au înaintat cereri de demisie după ce au fost notificați despre inițiearea procesului de evaluare externă. Anunțul a fost făcut de Procuratura Generală, joi, când expiră cele 20 de zile, de la notificare, în care procurorii urmau să decidă dacă acceptă evaluarea sau își dau demisia.

Procurorul general Ion Munteanu a declarat, în ajun, că este important ca procesul de verificare a integrității etice și financiare a procurorilor să decurgă repede așa încât echipele să fie consolidate, eficiente în investigarea dosarelor, iar persoanele toxice să fie eliminate din sistem.

Precizăm că Vettingul presupune evaluarea integrității etice și financiare a peste 200 de procurori din funcții-cheie, precum și a celor care aspiră la aceste funcții. Cei care nu vor promova evaluarea vor fi eliberați și nu vor putea exercita funcția de procuror sau alte funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani.

Amintim că evaluarea extraordinară a procurorilor și judecătorilor este cea mai complexă parte a reformei justiției lansată de actuala guvernare de la Chișinău și una dintre condițiile pentru începerea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult