Externe

Zelenski se așteaptă la decizii importante pentru Ucraina la summit-ul G7

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că se așteaptă să se ia decizii importante la summit-ul G7 din Puglia, Italia, pentru a-și ajuta țara să lupte cu forțele ruse, relatează BBC. Totodată, liderul de la Kiev, care urmează să participe la summit, va semna noi acorduri de securitate cu SUA și Japonia.

O mare parte a summit-ului va fi devotată Ucrainei, apărării noastre și rezistenței noastre economice”, a scris liderul de la Kiev într-o postare pe rețeaua Telegram.

Anterior, guvernul american anunța că G7 a făcut progrese în ce privește procesul de folosire a activelor rusești înghețate pentru sprijinirea Ucrainei.

Statele G7 – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite – au ajutat Ucraina atât financiar, cât și militar de la începutul invaziei ruse. Totodată, G7 și de Uniunea Europeană a înghețat activele rusești, care se ridică la 325 de miliarde de dolari, la momentul în care regimul de la Kremlin a început războiul în țara vecină. Majoritatea activelor sunt deținute în Belgia.

Conform legislației internaționale, țările nu pot să confiște aceste active de la Rusia și să lea Ucrainei, însă activele generează dobânzi importante – în jur de trei miliarde de dolari pe an – iar ideea aliaților Ucrainei este de a folosi creativ aceste dobânzi.

Un plan ar fi acela de a lua împrumuturi pentru Ucraina de aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an, urmând ca dobânda de la aceste împrumuturi să fie plătită cu dobânda obținută din activele rusești.

Totuși, din punct de vedere juridic, planul nu este deloc simplu, iar G7 și UE vor trebuie să rezolve o mulțime de dificultăți tehnice înainte de a putea pune un astfel de plan în aplicare.

Citește mai mult