Internațional

Revista presei internaționale: Occidentul ia noi măsuri pentru a sprijini Ucraina și aplică noi sancțiuni împotriva Rusiei. China – gata să se răzbune pe UE

Presa internațională comentează rezultatele primei zile de lucru a summit-ului G7, care se desfășoară în Italia și reunește liderii celor mai mari economii ale lumii. Mai multe publicații scot în evidență prevederile unui nou acord de securitate pe care Ucraina l-a semnat cu Statele Unite în timpul summit-ului din Italia. Presa străină anticipează și impactul pe care-l vor avea noile sancțiuni americane asupra economiei Rusiei, în timp ce unele publicații europene semnalează eforturile insistente ale Moscovei de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Lidia Petrenco a răsfoit presa internațională și vine cu un rezumat al celor mai importante articole dedicate acestor subiecte.

Potrivit BBC, liderii celor mai mari 7 economii ale lumii au convenit asupra unui mecanism de utilizare a activelor rusești înghețate pentru a oferi asistență Ucrainei. Astfel, Kievul va primi un împrumut de aproximativ 50 de miliarde de dolari, care va fi rambursat din dobânzile provenite din activele rusești înghețate a căror valoare se ridică la 300 de miliarde de dolari, notează BBC.

Cele 50 de miliarde de dolari vor ajuta Ucraina să cumpere arme și să înceapă să-și reconstruiască infrastructura deteriorată într-un moment crucial al războiului, când Rusia deține inițiativa pe câmpul de luptă, scrie The New York Times. Publicația atrage atenția și asupra acordului de securitate pe 10 ani semnat de Kiev și Washington. „O pace durabilă pentru Ucraina trebuie să fie susținută de capacitatea ei de a se apăra acum și de a descuraja agresiunile viitoare, a declarat președintele american Joe Biden citat de The New York Times. Potrivit liderului de la Casa Albă, Statele Unite vor continua să susțină Ucraina, chiar dacă fostul președinte Donald Trump ar câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie și ar abandona orice acord de securitate cu Ucraina, mai scrie The New York Times.

Joe Biden și Volodimir Zelenski se apropie de NATO cu un acord de apărare pe 10 ani, titrează Reuters. Potrivit prevederilor acordului, în cazul unui atac armat sau de alt tip împotriva Ucrainei, oficialii de la Washington și de la KIev se vor întâlni în termen de 24 de ore pentru a se consulta asupra sprijinului de care e nevoie pentru a combate agresiunea, subliniază Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit ziua de joi „cu adevărat istorică”, iar acordul - drept „cel mai puternic” încheiat de la independența țării sale în 1991, observă The Guardian.

The Washington Post scrie că o nouă serie de sancțiuni dure americane au provocat joi tulburări în sistemul financiar rus, autoritățile fiind nevoite să opreacă tranzacțiile în dolari și euro, crescând și mai mult costul războiului dus împotriva Ucrainei. Între timp, mai multe bănci și borkeri de top din Rusia au blocat accesul la conturile corporative în valută, scrie publicația. Noile sancțiuni majore anunțate de Departamentul Trezoreriei SUA sunt îndreptate împotriva Bursei din Moscova - principala piață financiară a Rusiei, care o ajută să-și finanțeze războiul, explică The Washington Post.

Radio France Internationale transmite că guvernele Statelor Unite ale Americii, Canadei și Marii Britanii, au avertizat joi, despre tentativele Rusiei și ale agenților săi de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova programată în toamna acestui an. Potrivit postului francez de radio, departamentul american de stat acuză Kremlinul că își promovează persoanele de încredere pregătindu-le să candideze la președinția Republicii Moldova și folosește propaganda pentru a alimenta tensiuni în societate.

Între timp, Europa se pregătește pentru represaliile Chinei după ce Uniunea Europeană a anunțat că va impune tarife la importul vehiculelor electrice, transmite Euronews. Ca răzbunare pentru tarifele Uniunii Europene la vehiculele electrice chinezești, Beijingul ar putea aplica taxe la importul mai multor produse importante din țările blocului comunitar precum sunt cele din carne de porc, produsele lactate și alcoolice sau bunurile de lux, notează Euronews. Postul pan european de televiziune amintește că Uniunea Europeană vrea să aplice tarife de până la 40% la importul vehiculelor electrice ieftine din China pentru a oferi condiții de concurență loială producătorilor europeni de vehicule electrice.

Citește mai mult