Corespondență//Summitul G7: „acord de securitate SUA-Ucraina”, discursul Papei și alte probleme importante ale lumii pe agendă
Liderii statelor G7, reuniți în Italia, au ajuns la un „acord politic” asupra folosirii veniturilor rezultate din activele rusești înghețate ca garanții pentru deblocarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei. Banii ar putea ajunge la Kiev înainte de sfârșitul anului, dar condițiile împrumutului nu au fost încă stabilite.
Majoritatea comentatorilor s-au concentrat asupra acestui „acord politic” la care liderii G7 au ajuns pentru a oferi Ucrainei un împrumut de 50 de miliarde de dolari din activele înghețate ale Rusiei, însă cel puțin la fel de important a fost acordul semnat de Volodimir Zelenski cu Joe Biden. Este vorba de un acord de securitate pe 10 ani care include „escadrile” de avioane de luptă – inclusiv F-16, cel puțin potrivit liderului Ucrainei.
Dar Ucraina nu este singurul subiect important de pe agendă. Lideriii au lansat deja un apel în legătură cu încetarea conflictului din Gaza.
Summitul G7, care continuă până sâmbătă 15 iunie, se concentrează pe conflictele globale, răspândirea inteligenței artificiale și pe problemele Africii, luând în cont în special preocuparea de lungă durată a Italiei cu privire la migrația necontrolată de pe continent către Europa.
Vor fi discutate și chestiuni permanente, cum ar fi schimbările climatice și China. Națiunile occidentale au fost unanime în îngrijorarea lor față de supracapacitatea industrială a Chinei, despre care spun că dezechilibrează piețele globale.
Dornic să nu pară o fortăreață elitistă, G7 și-a deschis porțile unui mare număr de persoane din afară, inclusiv Papei Francisc, care este așteptat să țină vineri un discurs despre riscurile și potențialul inteligenței artificiale.
Totuși, deși summitul este programat să se desfășoare până sâmbătă, mulți șefi G7 vor pleca vineri seara, inclusiv președintele Biden, ceea ce înseamnă că ultima zi a fost rezervată pentru întâlniri bilaterale pentru cei care rămân și o conferință de presă de închidere a șefei guvernului italian Giorgia Meloni.
Activele rusești înghețate
De luni de zile, liderii occidentali au fost împărțiți în privința modului de a oferi Kievului acces la o parte din profiturile generate de activele rusești înghețate timp de doi ani. În total, 300 de miliarde de dolari de la Banca Centrală Rusă au fost făcute inaccesibile în întreaga lume. Unele state – precum Germania și chiar Franța și Italia – sunt preocupate de consecințele juridice, sau chiar de stabilitatea pieței europene, în cazul sechestrului pur și simplu a acestor sume.
Săptămâna trecută în Franța, președintele american Joe Biden a anunțat că a găsit o soluție. Propunerea Statelor Unite constă în acordarea acestui împrumut de 50 de miliarde de dolari chiar Kievului până la sfârșitul anului, care ar urma să fie rambursat datorită profiturilor generate de activele rusești în Europa.
Președintele american Joe Biden a adăugat, de asemenea, că Washingtonul nu va angaja trupe pentru apărarea directă a Ucrainei.
Detaliile tehnice și juridice ale acestor angajamente trebuie încă rezolvate. Pentru că, dacă activele rusești sunt dezghețate într-o zi, profiturile excepționale nu mai pot fi folosite pentru a rambursa împrumutul , ceea ce va necesita un acord de împărțire a sarcinilor cu alte țări.
AUTOR: Dan Alexe