Social

Agricultorii moldoveni, după ce au analizat camerele agricole din Austria și Germania: „O experiență foarte utilă”

Mai mulți fermieri din Republica Moldova, care au vizitat camerele agricole din Austria și Germania, susțin că membrii acestora se bucură de consultanță specializată, de o cooperare echitabilă, iar estimările privind investițiile și profiturile sunt făcute transparent în cadrul organizației.

Fermierii moldoveni au menționat că este necesar ca toți producătorii din țara noastră să se alinieze la standardele Uniunii Europene în domeniu, întrucât vor avea doar de câștigat. Ei susțin că au învățat multe de la colegii din Germania și Austria. Totodată, aceștia au menționat că au nevoie de specialiști buni în diferite sectoare pentru a putea activa în camerele agricole.

„Ei toți au educație, pregătire, o înțelegere. Sunt reguli la camera agricolă și ele trebuie respectate. Ei știu cum și unde trebuie să se adreseze”.

„A fost o vizită foarte productivă. Am putut să văd și să aud de la fermieri cum funcționează camerele agricole. A fost o experiență foarte utilă”, spun fermierii.

Secretarul general al Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Sergiu Gherciu, a precizat că fermierii au putut să vadă cum lucrează camerele agricole în realitate și cum pot coopera între ei.

„Modelul austriac și german este unul fiabil pentru Republica Moldova, însă trebuie să luăm în considerație inclusiv specificul economic, geografic și cultural al acestor țări. Agricultorii din Republica Moldova au avut posibilitatea să întrebe, să audă și să vadă modelele de funcționare a camerelor agricole din Germania, să se convingă că această interacțiune dintre fermieri aduce mai multă sustenabilitate și acces de calitate”, a declarat oficialul.

Amintim că, proiectul de lege privind crearea camerelor agricole a fost votat în prima lectură de Parlament la propunerea Ministerului Agriculturii. Activitatea acestora va fi finanțată din contul cotizațiilor de membru, din serviciile de consultanță sau asistență prestate contra cost, din donații, sponsorizări, precum și din alte surse legale.

Modelul de organizare a camerelor agricole în Republica Moldova va fi unul mixt. Pe de о parte, statul, prin intermediul Ministerului Agriculturii, va facilita procesul de creare și instituționalizare a acestora, iar pe de altă parte, camerele agricole vor avea autonomie totală în activitate.

Autor: Olga Mînzat

Citește mai mult