Economic

R. Moldova înregistrează cea mai mare creștere a prețurilor la imobile, din ultimii 16 ani. Cu cât se vând apartamentele vechi și noi

În primele trei luni ale acestui an a fost înregistrată cea mai mare creștere a prețurilor la imobile, din ultimii 16 ani. În 2023, acestea s-au menținut la nivelul anului 2022, iar în 2024 se înregistrează o înviorare a pieței, însă numărul de achiziții s-a redus, a menționat expertul economic, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii sale săptămânale din 14 iunie.

„Compania de construcție are nevoie să procure materiale de construcție, care s-au scumpit enorm în ultimii ani. Compania de construcție trebuie să achite salarii, care cresc destul de rapid, în special în municipiul Chișinău. Compania de construcție toate achitările le face în lei, dar apartamentele le vinde în euro. Și la noi leul este cea mai puternică valută pe care ne-o putem imagina, deci leul se întărește. Și atunci în lei apartamentul nu s-a scumpit, de fapt, atât de mult, pentru că euro rămâne slab”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, dacă în 2010 un metru pătrat într-un apartament în bloc nou, varianta albă, din capitală, costa circa 700 de euro, atunci în primul trimestru al acestui an prețul a ajuns la peste 1400 de euro. În cazul locuințelor vechi, prețul unui metru pătrat era de aproximativ 600 de euro în 2010 și de 970 de euro în ianuarie - martie curent.

„Da, apartamentele s-au scumpit. Piața, în mare măsură, după ce a fost într-un dezechilibru total după ce s-a destrămat Uniunea Sovietică și am ajuns la 34 de salarii anuale, astăzi noi am ajuns la 10 salarii brute sau 12 salarii nete. Deci 12 ani, 12 salarii anuale, noi am ajuns, de fapt, la un echilibru”, a mai precizat Veaceslav Ioniță.

Economistul susține că apartamentele nu se vor ieftini, pe termen mediu și lung, însă, după o creștere bruscă a prețurilor, acestea se vor stabiliza în viitorul apropiat.

Citește mai mult