Politic

Autoritățile, gata să aloce alte 600 de milioane de lei pentru întreținerea și reparația drumurilor. Urmează rectificarea bugetară

Autoritățile vor aloca în Fondul rutier încă 600 de milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru întreținerea și reparația drumurilor și a podurilor. Decizia a fost luată la ședința Consiliului Fondului rutier, prezidată pe 14 iunie de premierul Dorin Recean. Guvernul urmează să rectifice bugetul în acest sens.

Membrii Consiliului propun, de asemenea, introducerea cântarelor automatizate pe drumurilor din apropierea carierelor, astfel încât să fie posibilă cântărirea în mișcare a mijloacelor de transport. De asemenea, autoritățile urmează să analizeze, urmare a ședinței de astăzi, posibilitatea creării unui mecanism de finanțare a reabilitării acestor drumuri, inclusiv cu aportul agenților economici care desfășoară activități de profil, notează Guvernul.

În total, pentru lucrări de întreținere și reparație a drumurilor publice naționale, în 2024 au fost alocate mijloace financiare în sumă de circa 1,64 miliarde de lei. Potrivit raportului elaborat de Administrația de Stat a Drumurilor, suma valorificată în primele cinci luni ale anului este de circa 563 de milioane de lei, ceea ce constituie aproape 35%. După rectificarea bugetară pentru anul curent, Fondul rutier va avea planificat un buget total de peste 2,2 miliarde de lei.

În prezent, în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor sunt 5 970 km de drumuri.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult