Externe

Corespondență//Un summit elvețian pentru o pace improbabilă în Ucraina

Diplomația elvețiană s-a activat intens în ultimele luni pentru a convinge cât mai multe țări să participe la o „conferință de pace” despre Ucraina — fără participarea Rusiei — , astăzi si mâine, sâmbătă și duminică, pe 15 și 16 iunie. Deși este puțin probabil ca întâlnirea să ducă la progrese concrete, aceasta pare că va permite cel mult Elveției să-și restabilească imaginea internațională.

Diplomația elvețiană a trimis cărți de invitație la aproape o sută șaizeci de cancelarii în urmă cu mai multe săptămâni pentru a le invita la o „conferință de pace” despre Ucraina, pe 15. și 16 Iunie.

Vor participa aproximativ 90 de delegații, inclusiv o mână de organizații internaționale precum Națiunile Unite. Aproximativ jumătate vor fi din Europa. Câteva zeci de participanți vor fi șefi de stat sau de guvern, inclusiv din Franța, Polonia, Japonia, Regatul Unit, Germania și Canada.

Vicepreședinta SUA Kamala Harris se întâlnește sâmbătă cu Zelenski în marginea summit-ului și, de asemenea, se așteaptă ca ea să țină o alocuțiune.

Ideea guvernului de la Berna este să demonstreze că Elveția rămâne acel actor politic modest și binevoitor, mereu gata oricând să-și folosească bunele oficii ca mediator pentru a lucra în favoarea păcii în lume.

Timp de zeci de ani, acest rol oarecum mitologizat a permis Elveției să-și justifice statutul de stat neutru, niciodată implicat cu adevărat în evenimentele politice ale lumii, niciodată afectată cu adevărat de răsturnările geopolitice, știind în același timp să profite de ele.

Acum ea este criticată, în special de Rusia, pentru presupusa încălcare a neutralității sale tradiționale.

Și întrucât dorința diplomației elvețiene a fost de a evita încă o întâlnire care să reunească doar aliații tradiționali occidentali ai Kievului, versiunea maximalistă inițială a fost redusă. Nu mai este vorba acum de negocieri, ci de discuții. Acestea s-ar învârti în jurul securității nucleare, sau al aspectelor umanitare, de exemplu, precum întoarcerea copiilor ucraineni deportați în Rusia sau chiar securitatea transportului alimentar.

Țările grupului G7, reunite săptămâna aceasta la Roma, au convenit deja asupra întăririi sprijinului pentru Ucraina prin utilizarea activelor rusești înghețate.

Dar întrebarea care se profilează înaintea summitului este cum se pot retrage cele două țări din pragul pragului și, în cele din urmă, să reducă la tăcere armele într-un război care a dus deja la sute de mii de morți și răniți și a costat sute de miliarde de euro.

Summit-ul are loc în timp ce forțele ruse au înregistrat câștiguri teritoriale modeste în estul și nord-estul Ucrainei, extinzându-și controlul pe care îl au deja pe aproximativ un sfert din țară.

Autoritățile elvețiene au remarcat joi primele atacuri cibernetice legate de organizarea acestei conferințe.

O țară foarte mică, dar care contează, va fi însă într-adevăr prezentă și nici măcar nu a trebuit să-și confirme participarea. Acesta este Qatar, care este, de asemenea, foarte ocupat în medierea sa pentru conflictul în curs din Gaza. Pe deasupra, Qatar posedă hotelul Bürgenstock în care are loc evenimentul.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult