Politic

Expert: Republica Moldova urmează să implementeze a doua etapă a procesului de screening

După conferință interguvernamentală, anunțată pentru 25 iunie, țara noastră vă aproba împreună cu Uniunea Europeană (UE) cadrul de negocieri care a fost discutat de comun acord în ultima perioadă. Urmează ca Republica Moldova să implementeze cea de-a doua etapă a procesului de screening, spune expertul Mihai Mogîldea.

Țara noastră va comunica Uniunii Europene despre pregătirea la nivel sectorial pentru a începe negocierile de aderare. La fiecare capitol aparte vom explica Uniunii Europene care este stadiul actual de armonizare a legislației europene și care sunt planurile noastre, prioritățile pentru următoarea perioadă. Această a doua etapă a procesului de screening ar urma să se încheie către luna decembrie a anului curent, după care Comisia Europeană va pregăti rapoartele de screening”, a declarat expertul Mihai Mogîldea.

Cel mai probabil, spune expertul, rapoartele de screening vor fi gata în lunile martie-aprilie, anul viitor, iar în baza acestor rapoarte, Comisia Europeană va prezenta o listă de condiții pentru deschiderea negocierilor de aderare pe fiecare capitol în parte.

Undeva puncta care sunt principalele reforme necesare pentru ca țara noastră să deschidă negocierile de aderare. Această listă va fi comunicată autorităților noastre și își vor seta un termen pentru implementarea lor. Odată implementate se va trece deja la discutarea pașilor necesari pentru ca fiecare capitol de negocieri să fie închis. În același timp, se va elabora un plan de acțiuni cu autoritățile noastre, cu o serie de legi, care urmează a fi aprobate, acte normative ce trebuie armonizate. Ne așteaptă o muncă intensivă pe această dimensiune, vreo 2000-2500 de acte legislative care trebuie armonizate. În fiecare an trebuie să reușim să votăm, să punem în practică circa 250 de acte legislative”, a menționat expertul.

Amintim că pe 7 iunie, Comisia Europeană a anunțat că Republica Moldova și Ucraina au îndeplinit cerințele necesare pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Singura țară care s-a îndoit atunci de evaluarea Comisiei a fost Ungaria. Republica Moldova și Ucraina au depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și li s-a acordat statutul de țări candidate în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președinta Maia Sandu au adresat mesaje de felicitare pentru Republica Moldova și Ucraina, după ce s-a anunțat că pe 25 iunie încep negocierile de aderare cu Uniunea Europeană. Potrivit lor, este un pas important pentru ambele țări.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult