Externe

Condițiile de pace ale lui Putin, criticate la summitul din Elveția. Președinta CE: Înghețarea războiului ar duce la noi războaie în viitor

Liderii Italiei și Germaniei au respins cu fermitate termenii de încetare a focului stabiliți de Vladimir Putin pentru a pune capăt conflictului armat din Ucraina. În același timp, șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen a specificat că înghețarea războiului ar duce la noi războaie în viitor. Declarațiile au fost în deschiderea summit-ului de două zile în Elveția privind pacea în Ucraina.

Reuters
Sursa: Reuters

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a calificat planul președintelui rus drept „propagandă”, care sugerează efectiv că Ucraina „trebuie să se retragă din Ucraina”.

Cancelarul german Olaf Scholz l-a respins ca fiind o „pace dictatorială”.

Un proiect de declarație publicat în cadrul summitului reafirmă integritatea teritorială a Ucrainei și respinge fără echivoc orice amenințare nucleară împotriva țării.

Vineri, Putin a afirmat că ar fi de acord cu o încetare a focului dacă Ucraina și-ar retrage trupele din patru regiuni pe care Rusia le ocupă parțial și pe care susține că le-a anexat.

Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru BBC la summitul elvețian că nu va exista „niciun compromis în ceea ce privește independența, suveranitatea sau integritatea teritorială”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a luat cuvântul la forum în aceeași zi, a declarat că Rusiei i se va înmâna un plan pentru o pace justă și pe termen lung, convenit între Kiev și partenerii săi internaționali. „Trebuie să decidem împreună ce înseamnă o pace dreaptă pentru întreaga lume și cum poate fi realizată pe termen lung”, a declarat liderul ucrainean. „Acest lucru va fi apoi comunicat reprezentanților ruși, astfel încât, la cel de-al doilea summit pentru pace, să putem înregistra un sfârșit real al războiului.”

„Înghețarea conflictului astăzi, cu trupe străine ocupând teritoriul ucrainean, nu este o soluție. De fapt, este o rețetă pentru viitoarele războaie de agresiune. În schimb, trebuie să sprijinim o pace cuprinzătoare, justă și durabilă pentru Ucraina. Una care să restabilească suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", a declarat Ursula von der Leyen, potrivit DW.

Von der Leyen a atras, de asemenea, atenția asupra faptului că agresiunea Rusiei nu a provocat doar multe victime și distrugeri în Ucraina: „Ecoul războiului de agresiune al Rusiei răsună în întreaga lume. Prețurile energiei au crescut vertiginos. Prețurile alimentelor au crescut vertiginos”.

Peste 90 de țări și instituții globale participă la summitul care se desfășoară în perioada 15-16 iunie. Este cea mai mare adunare pentru Ucraina de la invazia la scară largă.

Rusia nu a fost invitată, iar China, un aliat cheie al Rusiei, nu participă, astfel încât așteptările privind progrese semnificative în acest stadiu sunt scăzute.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult