Stoltenberg afirmă că NATO discută punerea în alertă a armelor nucleare pe fondul amenințărilor de securitate
Alianța Nord-Atlantică discută punerea în alertă a armelor nucleare ale blocului în fața unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei și a Chinei. Declarația a fost făcută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat ziarului The Telegraph, publicat duminică, 16 iunie.
Șeful NATO a spus că piatra de temelie a strategiei nucleare a NATO ar trebui să fie transparența pentru a „ajuta la transmiterea unui mesaj direct” către adversari. Stoltenberg însă nu a oferit detalii cu privire la câte focoase nucleare ar trebui să fie în alertă și care ar trebui să fie depozitate.
„NATO va rămâne o alianță nucleară, deoarece o lume în care Rusia, China și Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu are, ar fi mai periculoasă”, a subliniat Stoltenberg.
Pe 21 mai, Rusia a început exerciții ale forțelor nucleare non-strategice, justificând necesitatea acestora prin „declarațiile provocatoare și amenințările unor oficiali occidentali la adresa Federației Ruse”. La cea de-a doua etapă a exercițiilor, care a început la 11 iunie, s-a alăturat și armata belarusă, se pare că pentru a elabora aspecte legate de pregătirea comună a forțelor armate ale Federației Ruse și ale Republicii Belarus.