Social

Numărul mare de îmbolnăviri cu rujeolă îngrijorează autoritățile. În ce condiții ar putea fi declarată epidemie, în R. Moldova

În Republica Moldova ar putea fi introdusă stare de alertă epidemiologică dacă se vor înregistra cazuri de rujeolă în jumătate dintre raioanele țării. Declarația a fost făcută pentru Teleradio Moldova de directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Veaceslav Guțu. În prezent, situația este una îngrijorătoare, iar autoritățile sanitare depun eforturi pentru a gestiona focarele existente. Cele mai afectate de răspândirea acestui virus sunt municipiul Chișinău și raionul Sîngerei.

117 cazuri de rujeolă, dintre care nouă de import, au fost confirmate în Republica Moldova, de la începutul anului. Aproape jumătate din acestea - 55 la număr - au fost înregistrate în Chișinău, iar 39 în raionul Sîngerei, la copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani. Un alt focar de rujeolă a fost depistat în raionul Strășeni, unde s-au îmbolnăvit șase copii, la fel, nevaccinați.

„Această cifră este destul de îngrijorătoare deoarece Republica Moldova, în general, în ultima perioadă înregistra foarte puține cazuri. În 2023 am avut trei cazuri, în 2022-2021 practic nu era nici un caz. Situația s-a agravat în special și în regiunea europeană, în țări europene”, a menționat epidemiologul.

Gradul de imunizare în Republica Moldova este sub cel recomandat de Organizația Mondială a Sănătății și constituie doar 85 la sută la copiii de până la patru ani, atrage atenția specialistul:.

„Anual între patru și cinci mii de copii nu beneficiază de vaccinare împotriva rujeolei. Deci numărul acestora, de la an la an, crește considerabil ceea ce înseamnă că există riscul de izbucniri prin rujeolă mai ales în comunitățile specifice, unde persistă mai mulți copii nevaccinați”, a mai explicat Veaceslav Guțu.

Creșterea numărului de îmbolnăviri ar putea convinge părinții să-și vaccineze copii, susține epidemiologul.

„Acolo unde sunt deja cazuri înregistrate de rujeolă, recomandăm și colegii mei din domeniul sănătății, lucrătorii din asistență medicală primară în special încearcă să depună tot efortul să gestioneze aceste focare, să monitorizeze strict contactații, să spitalizeze cazurile care sunt deja conformate de rujeolă, să monitorizeze zilnic situația în focar și desigur să vaccineze”, a precizat directorul adjunct al ANSP.

Deși situația este îngrijorătoare, autoritățile spun că nu au temei deocamdată pentru a decreta stare de epidemie. Specialiștii ANSP reamintesc populației că un tratament specific contra rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin imunizare, care se efectuează gratuit.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult