Politic

Expert: Declarația Summitului pentru pace din Elveția - un sprijin important pentru Ucraina, dar insuficient

Declarația Summitului pentru pace din Elveția, care subliniază că integritatea teritorială a Ucrainei trebuie să stea la baza oricărui acord de pace, este un sprijin important pentru Ucraina, dar nu este suficient. De această părere este expertul în relații internaționale, Grigore Guzun. Potrivit lui, Summitul inițiat de Ucraina și găzduit de Elveția a pus bazele unui proces de rezolvare a conflictului dintre Ucraina și Federația Rusă, dar nu poate fi apreciat ca fiind unul de succes pentru că războiul continuă.

„Concluziile după aceste două zile de discuții sunt că Occidentul trebuie să continue să livreze echipament militar Ucrainei, pentru că mașinăria de război a Federației Ruse continuă să facă victime în Ucraina. Ceea ce va urma probabil va fi o intensificare a conflictului, pentru că am văzut declarația de vineri a președintelui Putin, care spunea că este posibilă ca războiul să se termine mâine, dacă Ucraina își retrage trupele din cele patru regiuni anexate ilegal de Federația Rusă. De fapt, acestea sunt niște ambiții a le lui Putin, nu niște compromisuri reale. De asta cred că în sens larg, nu aș cataloga rezultatul ca unul de succes”, a declarat expertul Grigore Guzun.

Mesajul președintei Maia Sandu în cadrul Summit-ului, cel că pacea în Ucraina înseamnă și pacea în Republica Moldova, este unul puternic transmis de țara noastră, care s-a solidarizat cu vecina sa Ucraina încă de la începutul agresiunii rusești. Prin prezența sa la acest Summit, țara noastră a reiterat că vrea să fie parte a procesului de încheiere a focului, afirmă expertul.

„De ce este necesară prezența Republicii Moldova? Pentru că noi suntem în prima linie a frontului. Economia noastră suferă din cauza acestei agresiuni. Suntem victime a unui proces de destabilizări interne în Republica Moldova. Deci, Republica Moldova suferă împreună cu Ucraina și prezența Republicii Moldova la așa gen de summituri este foarte importantă”, a mai explicat expertul Grigore Guzun.

Sprijinul oferit de cele 78 de state care au semnat declarația finală a Summitului, inclusiv Republica Moldova este important, dar insuficient, mai afirmă expertul Grigore Guzun. Potrivit lui, războiul se poate încheia în două circumstanțe: învingerea Federației Ruse pe terenul de luptă sau ajungerea la un acord de pace în marja unui summit mai larg la care să participe și Federația Rusă.

Precizăm că la Summitul global pentru pace, care a avut loc în acest weekend în Elveția și la care au participat peste 92 de state, Rusia nu a fost invitată.

Citește mai mult