Social

Revista presei: Opinia experților privind capacitatea Republicii Moldova de a atinge un nivel minim de apărare în cazul unui potențial atac militar

Opinia experților privind capacitatea Republicii Moldova de a atinge un nivel minim de apărare în cazul unui potențial atac militar; Obiectivul Ucrainei de a demonstra că există un curent puternic de solidaritate, precum și declarații privind bugetul municipiului Chișinău pentru 2024 - sunt printre principalele teme abordate de presă.

Pentru ca Republica Moldova să atingă nivelul minim de apărare necesar, este nevoie de zeci de ani de pregătiri și bugete de milioane de euro. Modernizarea armatei implică nu doar procurarea de echipamente militare noi, ci și pregătirea infrastructurii și instruirea riguroasă a personalului militar, susține fostul ministru al Apărării Anatol Șalaru, citat de Ziarul de Gardă. Acesta spune că Republica Moldova nu are vecini care să o amenințe cu război și că în prezent, unica amenințare poate veni din regiunea transnistreană sau din Federația Rusă, în cazul în care Ucraina pierde războiul. Cercetătorul în politici al fundației „German Marshall Fund”, Statelor Unite ale Americii, Laurențiu Pleșca, e de părere că oamenii trebuie să conștientizeze faptul că prosperitatea economică a Republicii Moldova nu poate veni în lipsa securității.

Într-o emisiune de la TV8, consilierul șefului biroului Președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak, a declarat că Ucraina nu se va confrunta cu necesitatea închiderii granițelor cu Moldova. El este convins că forțele pro-ruse nu vor putea câștiga viitoarele alegeri. Cu toate acestea, după cum a remarcat Podoliak, partidele pro-ruse depun eforturi serioase pentru a influența rezultatele alegerilor. El a numit-o o chestiune de securitate internă a țării. Potrivit consilierului șefului biroului Președintelui Ucrainei, activitățile forțelor pro-ruse ar putea avea consecințe grave pentru Moldova.

Obiectivul Ucrainei de a crea un curent masiv de solidaritate a fost atins în cadrul primului Summit de pace, este de părere politologul Victor Juc și analistul de politică externă de la București, Mihai Isac, transmite TVR Moldova. În același timp, jurnalist ucrainean și analist politic, Marin Gherman susține că acest Summit de pace din Elveția nu a adus mai multă certitudine, ci a continuat incertitudinea și neclaritatea modului în care poate fi încheiat războiul din Ucraina.

Procesul de negociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, în sine, este un lucru foarte bun fiindcă va accelera integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, este de părere europarlamentarului Siegfried Mureșan, citat de IPN. Oficialul susține că oamenii vor resimți beneficiile concrete ale integrării pe tot parcursul procesului de negociere și nu doar la momentul aderării propriu-zise. Ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Astfel, pe data de 25 iunie, Președinția belgiană a Uniunii Europene va convoca primele conferințe interguvernamentale cu Republica Moldova și Ucraina.

Declarația comună semnată de Statele Unite ale Americii, Canada și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord privind tentativele Kremlinului și a agenților săi de a influența alegerile prezidențiale din această toamnă din Republica Moldova trebuie să fie un semnal pentru justiția din țara noastră, este de părere deputatul PAS Radu Marian, scrie JurnalTV. „Dacă justiția n-o să dea un mesaj clar, va fi complicat să dăm exemplu pentru alți indivizi care vor încerca să facă acest lucru”, a punctat parlamentarul.

Moldova 1 publică opinia expertului economic, Veaceslav Ioniță care consideră că proiectul de buget al municipiului Chișinău pentru anul acesta este unul ordinar, bazat în special pe împrumuturi interne. Acesta spune că Primăria ar putea crește veniturile din contul majorării taxelor, dar și a impozitelor. În același timp, la capitolul educație, reprezentanții societății civile au reproșat lipsa de transparență la distribuirea cheltuielilor pentru reparația școlilor din capitală. Autoritățile însă, precizează că fiecare instituție își stabilește volumul investițiilor din contul transferurilor de la bugetul de stat.

Gazeta de Chișinău scrie că Consiliul Concurenței a sancționat întreprinderea „Bucuria” SA cu peste 1,8 milioane de lei pentru copierea ilegală a ambalajelor produselor de cofetărie, ce aparțin unei alte întreprinderi. Investigația a fost inițiată în anul 2022, ca urmare a plângerii depuse de întreprinderile străine care fabrică produsele de cofetărie similare și de către importatorul oficial al acestora în Republica Moldova.

Opt gimnazii din țară au admis abateri grave la examenele de absolvire a clasei a IX-a, constată Comisia Națională de Examene din cadrul Ministerului Educației, transmite Agora.md. Direcțiile de învățământ raionale urmează să demareze anchete interne. Sursa citată mai scrie că în cadrul ședinței au fost prezentate date de la reevaluarea testelor de examen din cadrul examenelor naționale de absolvire a gimnaziului. Comisia Națională de Examene a solicitat reevaluarea integrală a testelor din 13 instituții de învățământ din raioanele Cahul, Dubăsari, Rezina pentru care s-au constatat diferențe exagerate.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult