Cultură

Calendarul Zilei // La 20 iunie este marcată Ziua Mondială a Refugiaților

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 20 iunie.

dreamstime.com
Sursa: dreamstime.com

1837: Victoria devine regină a Marii Britanii, la vârsta de 18 ani. Ascensiunea sa la tron pune capăt "uniunii" dintre Marea Britanie și Hanovra, deoarece acolo, sub Legea Salică, femeile nu puteau guverna. Încoronarea a avut loc la 28 iunie 1838 și a devenit primul monarh care a avut reședința la Palatul Buckingham. Ea a moștenit veniturile ducatele de Lancaster și Cornwall și i-a fost acordată o listă civilă de 385.000 £ pe an. Era mică de înălțime, avea o ținută distinsă și o voce cristalină. Regina, care nu avusese niciodată până atunci propria ei cameră, și-a exilat mama într-un grup de apartamente îndepărtat când s-au mutat în palatul Buckingham. Domnia sa de 63 de ani și șapte luni este a doua cea mai lungă din istoria Regatului Unit după cea a Elisabetei a II-A . Cunoscută sub numele de Era Victoriană, a marcat o perioadă de profunde schimbări sociale, economice și tehnologice în Regatul Unit și o expansiune rapidă a Imperiului Britanic. Ea a fost ultimul monarh britanic al Casei Hanovrei, care a condus Insulele Britanice încă din 1714.

1840: Samuel Morse a obținut brevetul pentru inventarea telegrafului electromagnetic.

1894: A fost descoperit bacilul pestei și identificat drept vectori ai răspândirii epidemiei, șobolanii.

1963: Reprezentanți ai SUA și URSS au semnat un acord de instalare a „liniei fierbinți" – telefonice – între Washington și Moscova.

1969: Și-a început mandatul prezidențial Georges Pompidou, succesorul generalului Charles de Gaulle la președinția Franței.

1991: După căderea Zidului Berlinului în 1989 și reunificarea Germaniei, Parlamentul german a decis să dea din nou Berlinului statutul de capitală a țării.

2022: David Popovici devenea, la Budapesta, cel mai tânăr campion mondial la 200 m liber, aducând României singurul titlul în bazin olimpic la masculin, seniori.

S-au născut:

1949: Lionel Richie, cântăreț american

1967: Nicole Kidman, actriță australiană

Au decedat:

1891: Mihail Kogălniceanu, politician, avocat, istoric și publicist român, prim-ministru al României

La 20 iunie 1995, în Franța a murit scriitorul român, Emil Cioran. A fost înmormântat în Cimitirul Montparnasse din Paris. A fost un filozof și scriitor român stabilit în Franța. Pe linie maternă, se trăgea dintr-o familie din nobilimea transilvana. În opera sa, Emil Cioran a abordat teme precum contingența ființei umane, păcatul originar, sfârșitul civilizației, sensul tragic al istoriei, rolul vieții și al morții, refuzul consolării prin credința religioasă. Prima lui carte apărută în 1934, în România, “Pe culmile disperării”, a fost distinsă cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitati și premiul Tinerilor Scriitori Români. După moartea prietenei la le de viață, Simone Boué, o serie de manuscrise lui Cioran, au fost găsite în apartamentul lor de o menajera, care a încercat în 2005 să le scoată la licitație și să le valorifice. Printre manuscrise, se afla și un jurnal inedit al lui Cioran, cuprinzând cativa ani din perioada ulterioară lui 1972, document de un excepțional interes pentru editori și cititori.Influența lui Cioran s-a resimțit nu doar în cultura înaltă ci și în cea pop. În 1991, cântăreața franceză Mylène Farmer scria versurile hitului său "Désenchantée" inspirată de volumul de debut al lui Cioran "Pe culmile disperării".

2017: Prodigy, artist muzical american

Începând cu anul 2001, în data de 20 iunie, este marcată Ziua Mondială a Refugiaților. Această zi își propune să crească gradul de empatie față de refugiați dar și să îi ajute să se integreze mai ușor în comunitate. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt acum aproximativ de 100 de mii de refugiați, majoritatea Ucraina. Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, Republica Moldova alături de statele vecine a devenit colacul de salvare pentru ucrainenii care fug din calea războiului, căutând un adăpost în siguranță.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult