Internațional

Corespondență//NATO se întărește și va desfășura mai multe arme nucleare

NATO și-a crescut cheltuielile pentru aparare: un număr record de 23 de țări NATO din 32 ating actualmente de 2% a Alianței de cheltuieli pentru apărare, potrivit cele mai recente statistici ale NATO. Polonia se află în fruntea topului cu 4,12 la sută, urmată de Estonia (3,43 la sută), SUA (3,38 la sută), Letonia (3,15 la sută) și Grecia (3,08 la sută).

În acest timp, secretarul general Jens Stoltenberg insistă că Alianța trebuie să fie „transparentă” cu privire la arsenalul său nuclear și a lansat un avertisment dur cu privire la amenințarea Chinei.

NATO este într-adevăr în pline discuții interne pentru a desfășura mai multe arme nucleare pe teritoriul țărilor membre în fața unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei și Chinei.

Una dintre aceste țări este Italia. Stoltenberg a apus că Alianța trebuie să-și arate lumii arsenalul nuclear pentru a trimite un mesaj direct inamicilor săi, într-un interviu pentru cotidianul britanic The Telegraph.

El a dezvăluit că au avut loc consultări în direct între membri cu privire la scoaterea rachetelor din depozit și punerea lor în standby, deoarece această transparența poate să fie folosită ca factor de descurajare.

În urmă cu un deceniu, exercițiile nucleare se desfășurau în total secret. Acum, Stoltenberg laudă deschis cei 32 de aliați ai săi pentru că au contribuit la descurajare, inclusiv, cel mai recent, Olanda pentru că a investit în avioane de luptă cu capacitate dublă care pot găzdui arme nucleare americane.

El a avertizat că Pekinul, China, în special, investește masiv în armamentul modern, inclusiv în arsenalul său nuclear, despre care Stoltenberg a spus că va crește la 1.000 de focoase până în 2030. „Și asta înseamnă că într-un viitor nu foarte îndepărtat ”, a spus el, „NATO s-ar putea confrunta cu ceva cu care nu s-a confruntat niciodată până acum, și anume doi potențiali adversari nucleari – China și Rusia. Desigur, acest lucru are consecințe importante”.

Numărul de arme nucleare operaționale este extrem de secret, dar estimările sugerează că Regatul Unit are aproximativ 40 din 225 desfășurate la un moment dat. SUA au aproximativ 1.700 din 3.700.

Franța, a treia putere nucleară a NATO, nu-și pune arsenalul atomic la dispoziția alianței din cauza unei decizii de lungă durată de a-și menține independența prin propria sa descurajare.

Avertismentele lui Stoltenberg vin după ce G7 a criticat aspru China și Rusia într-un comunicat de săptămâna trecută care a cerut Beijingului să nu mai furnizeze tehnologie de armament Moscovei și s-a opus „militarizării” Chinei în Pacific.

Duminică, BBC a raportat că un submarin rus care se află acum în Cuba a fost văzut în largul coastei Scoției săptămâna trecută. Submarinul Kazan este capabil să transporte arme avansate, potrivit ministerului rus al Apărării, dar nu a intrat în apele Marii Britanii.

Înainte de invazie, NATO se străduia să-i convingă pe majoritatea aliaților săi să atingă pragul minim de 2% din cheltuielile lor ca pondere din PIB pentru cheltuielile de apărare.

Când cele mai recente cifre vor fi publicate înainte de summitul NATO de la Washington de luna viitoare, Stoltenberg crede că peste 20 vor atinge obiectivul - la un deceniu de la stabilirea țintei.

Stoltenberg nu a fost întotdeauna atât de reticent să pătrundă în politica internă în ultimele luni.

Când republicanii loiali lui Donald Trump au blocat un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, șeful NATO a avertizat în mod repetat că întârzierile ajută Rusia lui Putin să cucerească teritorii.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult