Social

Revista presei: Cum s-a pomenit R. Moldova mai bogată cu 4,4 miliarde de dolari

Pregătirile pentru decizia oficială de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, ce prevede proiectul unei declarații comune a liderilor Uniunii Europene, dar și cum s-a pomenit Republica Moldova mai bogată cu peste patru miliarde de dolari, - sunt printre principalele teme abordate de presă.

La summitul de la sfârșitul lunii curente, liderii celor 27 de țări din Uniunea Europeană vor promite continuarea asistenței pentru R. Moldova, inclusiv în contextul alegerilor prezidențiale de la toamnă și al referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană. Promisiunea este cuprinsă într-o ciornă a declarației finale a summitului UE din 27-28 iunie, consultată de Europa Liberă. În document este salută începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova, ceea ce ar însemna că liderii europeni contează că aceasta va fi decisă înaintea summitului și anume la o conferința interguvernamentală pe 25 iunie, la fel ca și în cazul Ucrainei.

Republica Moldova continuă să se pregătească pentru aderarea la Uniunea Europeană și pentru a fi gata, la pas către anul 2030, este de părere viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, citată de deschide.md. Oficialul a mai precizat că evoluția Republicii Moldova depinde de evoluțiile politice din țară, dar și de cele de la Bruxelles. „Este important ca la acel nivel înalt să continue dialogul privind reformele și viitorul Uniunii Europene”, a punctat Ghersimov.

În același timp, președintelui Italiei, Sergio Mattarella susține că extinderea Uniunii Europene este o investiție în pace, securitate, stabilitate și prosperitate, iar Italia recunoaște în acte contribuția din ce în ce mai mare a Republicii Moldova la securitatea regională și europeană, scrie IPN. Cu prilejul vizitei sale la Chișinău a fost semnată Declarația comună în sprijinul aderării Moldovei la Uniunea Europeană, în care se arată că Republica Moldova a făcut pași semnificativi în parcursul său european, inclusiv a realizat pe deplin cele nouă recomandări ale Comisiei Europene, și a înregistrat progrese în implementarea Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană.

Într-o emisiune de la TVR Moldova, cercetătoarea Centrului „Wilfried Martens” pentru Studii Europene, din Bruxelles, a declarat că 25 iunie, înseamnă un succes pentru Republica Moldova, pentru că în doar doi ani și câteva luni țara noastră a reușit să-și depună dosarul pentru a deveni membră a Uniunii Europene.

TV8.md scrie că Ungaria nu va impulsiona negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova în timpul președinției rotative pe care o va asuma de la 1 iulie, ci pe cele ale țărilor din Balcanii de Vest. Reprezentantul permanent al Ungariei pe lângă UE, Odor Balint, menționează că vrea să „avanseze cât mai mult posibil” în procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest deoarece acestea aspiră să adere la UE de „peste două decenii”.

Agora.md publică declarația expertului în domeniul securității, Pavel Horea, care dezminte un nou fals promovat în spațiul public, de Alexei Lungu, membru al blocului „Victorie”, afiliat fugarului Ilan Șor. Mai exact, politicianul susține că Armata Națională va fi subordonată celei a României. El face referire la un acord de cooperare semnat între Republica Moldova și România. Ceea ce spune Lungu este „o interpretare falsă”, iar politicianul „denaturează conținutul acordului”, susține expertul „WatchDog. Pavel Horea afirmă că, potrivit acordului, contingentul de militari moldoveni ar urma să participe la o misiune în componența contingentului din România, dislocat la Sarajevo, alături de militari ai altor cinci state.

Ziarul de Gardă transmite că un proiect de completare a Legii cetățeniei, inițiat de Guvernul Român, stabilește că cetățenia română se poate acorda, la cerere, unei persoane străine care este căsătorită și conviețuiește în afara granițelor cu un cetățean român, de cel puțin 10 ani. Legislația actuală prevede ca pentru acordarea cetățeniei cetățeanului străin căsătorit cu un român/româncă trebuie să locuiască cel puțin cinci ani în România.Actul normativ mai prevede măsuri necesare pentru dobândirea cetățeniei române și norme care să împiedice obținerea în mod fraudulos a acesteia. Astfel, sunt prevăzute verificări biometrice pentru persoanele care solicită acordarea cetățeniei române.

Recensământul 2024 e cu surprize, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță, citat de JurnalTV. Acesta spune că până acum s-a constatat că numărul de locuințe este cu peste 20% mai mare decât se credea. Acest lucru ar demonstra că Republica Moldova este cu 4,4 miliarde dolari mai bogată, punctează expertul. În opinia lui Ioniță, această creștere se datorează reevaluării avuției din sate, care a crescut cu cel puțin 1,5 miliarde de dolari, de la șase miliarde până la recensământ, la 7,5 miliarde de dolari, conform datelor actuale.

Nordnews.md scrie că numărul tinerilor moldoveni care nu lucrează și nu urmează niciun nivel de educație sau curs de formare profesională este alarmant. În primul trimestru al anului 2024, proporția tinerilor a constituit 24,9%, în scădere cu 1,7 puncte procentuale față de primul trimestru al anului 2023 (26,6%), arată datele Biroului Național de Statistică. Tinerii care sunt ocupați dar nu urmează un curs de formare sau un nivel de educație au atins o creștere cu 0,8 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult