Revista presei internaționale: Putin vizitează Coreea de Nord pentru a cere un nou sprijin militar; Țările occidentale – aproape de un consens privind candidatura viitorului seretar general al NATO
Presa internațională comentează vizita pe care o face în Coreea de Nord președintele Federației Ruse Vladmiri Putin. Mai multe publicații relatează despre reacțiile liderilor occidentali față de sprijinul pe care îl oferă Moscovei mai mulți aliați asiatici ai Rusiei, și mai ales China. Un alt subiect abordat de presă străină se referă la negocierile privind aprobarea candidaturii viitorului secretar general al NATO.
Aprovizionarea Rusiei cu arme nord-coreene este principalul motiv pe The New York Times. Potrivit publicației, Rusia are nevoie de mai multe rachete și muniții pentru a-și continua războiul împotriva Ucrainei, mai ales în condițiile în care Kievul a început să primească tot mai mult armament din partea aliaților occidentali. The New York Times notează că regimul nord-coreean este unul dintre principalii furnizori de arme către Rusia, țară pe care a ajutat-o în momente cruciale ale războiului. Publicația americană amintește că Statele Unite au acuzat pentru prima dată Coreea de Nord că a vândut artilerie Rusiei încă în septembrie 2022, la șapte luni de la începutul războiului, iar până în prezent Moscova ar fi primit peste 10.000 de containere cu armament.
Vizita lui Putin în Coreea de Nord ar putea avea și alte conotații dincolo de cele legate de războiul ruso-ucrainean, transmite CNN. Rusia și Coreea de Nord formează un front unit împotriva Statelor Unite și a întregului Occident. Potrivit experților intervievați de postul american de televiziune, vizitând Coreea de Nord, Putin vrea să arate lumii că Moscova nu este singură și de aceea nu va rămâne fără arme.
Business Insider scrie între timp că Beijingul - un alt aliat al Rusiei – continuă să sprijine invazia rusă în Ucraina pentru a slăbi puterea globală a Statelor Unite ale Americii încercând în același timp să mențină legăturile comerciale cu Europa. Însă China va trebui să aleagă în curând între stimularea războiului din Ucraina și accesul la economia europeană, comentează Business Insider. Publicația trage această concluzie în baza afirmațiilor secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a avertizat China că se va confrunta cu probleme serioase dacă va continua să sprijine invadarea Ucrainei de către Rusia. „China alimentează cel mai mare conflict armat din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace și dacă nu-și schimbă politica, nu va mai putea conta pe relații bune cu Occidentul”, a declarat Stoltenberg citat de Business Insider. Publicația subliniază că aceste remarci demonstrează o nouă poziție dură a Statelor Unite și a aliaților săi cu privire la presupusa furnizare de către China a unor bunuri importante cu dublă utilizare către Rusia pentru a alimenta mașina de război a Kremlinului.
Ungaria este pregătită să susțină candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, transmite Financial Times citând o declarație a premierului maghiar Viktor Orban. Mark Rutte a confirmat că dacă devine secretar general al NATO, Ungaria nu va fi obligată să participe la activitățile Alianței Nord-Atlantice în Ucraina, prin urmare, „având în vedere acest angajament, Ungaria este pregătită să-l susțină”, a precizat Orban, citat de aceeași publicație.
Orban a refuzat până în prezent să-l susțină pe Rutte, precizează Financial Times. Publicația amintește că în urmă cu trei ani, premierul olandez l-a supărat rău pe omologul său maghiar Viktor Orban declarând că Ungaria trebuie să fie „pusă în genunchi” și că această țară „nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană”, după ce parlamentul de la Budapesta adoptase o lege de protecție a minorilor care interzice în școli materialele despre homosexualitate.
Cu mai puțin de două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor legislative din Franța, liderul extremei drepte Jordan Bardella a declarat că nu va candida pentru funcția de premier dacă nu este sigur că partidul său, Adunarea Națională, nu va dispune de o majoritate absolută în parlament, relatează Reuters. Prezentat drept viitor șef al guvernului în eventualitatea victoriei taberei sale, Jordan Bardella a declarat că va "avea nevoie de o majoritate absolută" la finalul alegerilor legislative anticipate din 30 iunie și 7 iulie, convocate surprinzător de președintele Emmanuel Macron după eșecul partidului său la alegerile europarlamentare din 9 iunie.
„Vreau să fiu în măsură să acționez", a declarat pentru CNews Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, al cărui partid a câștigat detașat alegerile europarlamentare și se află în fruntea sondajelor de opinie, cu 33% intenții de vot. În cazul coabitării cu Emmanuel Macron, Bardella „nu intenționează să fie un colaborator al președintelui", ci cere „puterea de a schimba politica în Franța”. Or, „dacă există o majoritate relativă, premierul nu poate acționa", a subliniat Bardella. Pentru a „crea condițiile acestei majorități” absolute, el a subliniat că a „întins mâna” partidului de dreapta Republicanii și președintelui său Eric Ciotti, care a creat un prim seism în cadrul formațiunii sale acceptând o alianță fără precedent cu extrema dreaptă. "Nu le voi promite francezilor reforme pe care nu le pot realiza. Le spun că pentru a acționa am nevoie de majoritate absolută", a spus Bardella pentru CNews TV.
El a precizat că dacă va obține majoritatea, prima lui măsură va fi adoptarea unui buget rectificativ care să includă o reducere a taxei pe valoare adăugată (TVA) la energie și combustibil, puterea de cumpărare fiind unul dintre subiectele centrale ale campaniei electorale. Pe de altă parte, eliminarea TVA la produsele esențiale, promisă de extrema dreaptă, va aștepta până la următorul buget, a mai spus liderul Adunării Naționale Jordan Bardella. El a anunțat că va abroga "din toamnă" controversata reformă a pensiilor, adoptată la cererea lui președintelui țării Emmanuel Macron în primăvara anului 2023, după luni de proteste, încercând să facă lumină în legătură cu acest subiect, un punct de fricțiune cu Eric Ciotti care este în favoarea reformei.
Fermierii polonezi au găsit o metodă neobișnuită de a descuraja migranții ilegali, transmite Wiadomosci. Publicația poloneză scrie că agricultorii împrăștie pe terenurile de la granița dintre Polonia și Belarus gunoi de grajd de porc. Fermierii presupun că majoritatea străinilor de la granița polono-belarusă sunt musulmani, care nu consumă carne de porc și speră că prin împrăștierea gunoiului de grajd de porc, migranții nu vor trece frontiera din respect pentru credința lor, explică Wiadomosci.
Aceeași publicație amintește că guvernul polonez a anunțat că va redesfășura o zonă-tampon la frontiera cu Belarusul, interzicând accesul de partea poloneză pentru a descuraja traficul de migranți. Această decizie vine în contextul acuzațiilor că Moscova și Minskul ar orchestră un aflux de migranți din Africa către Polonia prin Belarus, o țară vecină cu Uniunea Europeană, notează Wiadomosci.