Internațional

Corespondență//Opoziția Ungariei și cum Ursula von der Leyen rămâne favorita în cursa pentru președinția Comisiei Europene

În ciuda tuturor așteptărilor, cei douăzeci și șapte de lideri europeni nu au aprobat oficial, în summitul lor nocturn de luni, numirea într-un nou mandat a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar sunt aproape de un acord care l-ar vedea pe portughezul Antonio Costa președinte al Consiliului European și pe estona Kaja Kallas în fruntea diplomației UE.

Ursula von der Leyen pare a rămâne favorita pentru șefia Comisiei, fără vreun contracandidat oficial, ea fiind de altfel numită de conservatori, de creștin-democrați, partidul ei: PPE (Partidul Popular European). În plus, ea se dovedește a avea sprijinul a 26 din 27 de capitale.

Excepția este aici Ungaria, care a anunțat că nu o sprijină pe von der Leyen pentru un al doilea mandat, deși Budapesta este de acord cu celelalte propuneri. Asta pentru că von der Leyen a fost deseori foarte critică față de partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, împins afară din PPE, partidul conservator transnațional al lui Von der Leyen, și față de premierul Viktor Orbán.

Ungaria preia de la 1 iulie președinția rotativă de șase luni a UE, iar Viktor Orbán se arată foarte determinat să-și vândă scump influența autoritară.

Ungaria și-a făcut cunoscute în linii mari direcțiile pe care le va lua președinția sa, precum și marile teme. Asta -- după ce precedentul Parlament European căutase să convingă celelalte instituții UE să suprime sau să amâne președinția rotativă, de șase luni, a UE, a Ungariei, datorită încălcărilor repetate ale statului de drept, mai mult decât în oricare din țările candidate.

Logo-ul președinției maghiare va fi un cub Rubik. Oficial, este un omagiu adus inventatorului maghiar al acelui foarte popular puzzle, Ernő Rubik. Dar legătura simbolică cu relația Bruxelles-Orbán este subtilă și nu scapă nimănui.

În schimb, Viktor Orban și-a arătat influența, luni, sugerând că ar sprijini candidatura premierului olandez, Mark Rutte pentru postul de secretar-general NATO. SUA speră să finalizeze înlocuirea lui Jens Stoltenberg înainte de summitul NATO de luna viitoare de la Washington, iar opoziția Budapestei era până acum în esență ultimul obstacol.

Potrivit Financial Times, Rutte i-a promis în schimb lui Orbán că, dacă-și ridică opoziția față de candidatura sa, Ungaria ar putea beneficia de o scutire de a participa la activitățile NATO în sprijinul Ucrainei în timpul mandatului lui Rutte în fruntea NATO.

Dar cei douăzeci și șapte vor trebui, acum după alegerile europene din 9 iunie, să se străduiască să aleagă rapid următorii președinți ai Comisiei și ai Consiliului European, precum și pe viitorul șef al diplomației comunitare. Între războiul din Ucraina, avansul extremei drepte pretutindeni în Europa, perspectiva de a-l vedea pe Donald Trump revenind la Casa Albă, declinul economic al UE, încălzirea globală și ofensiva Chinei și a Statelor Unite pentru a se stabili în tehnologiile viitorului, liderii europeni nu își pot permite o nouă psihodramă.

În timp ce PPE și-a consolidat poziția de grup politic lider în Parlamentul European, pe 9 Iunie, poziția Ursulei von der Leyen ar trebui să fie solidă.

Ofensiva PPE

În acest context, S&D (social-democrații), care formează a doua forță politică în hemiciclul de la Bruxelles s-au ținut destul de bine la urne și cer acum președinția Consiliului, pe care doresc să revină fostului premier portughez Antonio Costa. PPE și S&D sunt, de asemenea, obișnuiți să împartă președinția Parlamentului European, care se schimbă la mijlocul mandatului.

Malteza Roberta Metsola, actuala titulară a postului, ar putea, așadar, să rămână încă doi ani și jumătate în funcție, înainte de a se retrage în favoarea unui socialist.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult