Externe

Agricultura din Ucraina a pierdut zece miliarde de dolari în doi ani de război

Agricultura din Ucraina a pierdut zece miliarde de dolari în cei doi ani de război. Potrivit ministrului de profil de la Kiev, pierderile includ distrugerea utilajelor, evaluată la 5,8 miliarde de dolari și daunele de peste 250 de milioane de dolari, aduse fermelor de animale. Ministrul ucrainean mai susține că sectorul are nevoie de sprijin pentru a se redresa și că ar fi necesare proiecte pe termen lung care să susțină agricultura distrusă de război, notează interfax.com.ua.

Pierderile directe ale sectorului agricol ucrainean în ultimii doi ani de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei au depășit zece miliarde de dolari, așadar este necesară accelerarea ritmului de redresare a acestui sector pentru a garanta securitatea alimentară internă și mondială, a precizat ministrul interimar al agriculturii din Ucraina, Taras Vîsoțki, la Forumul pentru Viitorul Agriculturii.

El a reamintit că Ucraina este unul dintre liderii mondiali în exportul de cereale și culturi oleaginoase și că redresarea sectorului agricol va asigura stabilitatea piețelor alimentare mondiale.

„Din cauza agresiunii ruse, agricultorii ucraineni au suferit pierderi semnificative. De la distrugerea echipamentelor agricole în valoare totală de 5,8 miliarde de dolari până la pierderea și distrugerea fermelor de creștere a animalelor în valoare de peste 250 de milioane de dolari. În plus, prețurile internaționale la produsele alimentare au crescut cu aproximativ 35% în 2022. Doar după stabilirea unor noi rute de export s-a reușit stabilizarea situației. Prin urmare, pentru refacerea sectorului agricol ucrainean este necesar sprijin”, a declarat biroul de presă al Ministerului Politicii Agricole și Alimentației din Ucraina.

Ministrul interimar a subliniat necesitatea unor proiecte pe termen lung pentru susținerea sectorului agricol ucrainean. Unul dintre acestea este programul de susținere financiară pentru Ucraina din partea Uniunii Europene, denumit „Ukraine Facility”.

Vysotsky a menționat că creșterea producției de produse cu valoare adăugată reprezintă o contribuție la securitatea energetică a Ucrainei și a Uniunii Europene. După spusele sale, Ucraina are potențialul de a produce din diverse tipuri de deșeuri agricole suficiente cantități de bioetanol și biometan.

El a subliniat, de asemenea, necesitatea introducerii asigurărilor preferențiale pentru producătorii agricoli.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult