SUA și aliații cheie dezbat ce angajament să-și asume pentru aderarea Ucrainei la NATO la următorul summit
Statele Unite și câțiva aliați cheie, inclusiv Regatul Unit, discută acceptarea Ucrainei la NATO la următorul summit a 75-a aniversare a Alianței de la Washington, relatează CNN. În același timp, SUA se confruntă cu un val critici din partea mai multor țări europene, apropiate de frontiera rusă, pentru că nu sunt dispuse să-și asume aderarea Ucrainei în cadrul alianței.
„La Summit-ul (de la Washington), vom lua măsuri concrete pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO și pentru a ne asigura că există o punte de aderare, o punte puternică și bine luminată”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken la o conferință NATO.
Oficialii americani și germani au propus ca alianța să se angajeze în timpul summitului de luna viitoare că Ucraina are o „punte” sau o „cale ireversibilă” către aderarea la NATO. Un înalt oficial american a spus că oficialii administrației Biden nu cred că cuvântul „ireversibil” ar obține sprijinul întregii alianțe, arătând că Ungaria ar avea o posibilă reținere. Unii membri NATO sunt, de asemenea, reticenți în a folosi acest cuvânt, deoarece Ucraina nu a implementat încă toate reformele democratice și anticorupție necesare pentru aderare.
Eventualul limbaj emis de alianță despre Ucraina în timpul summitului din iulie de la Washington este critic. Acesta va fi dezbătut minuțios de către aliați timp de câte zile și apoi analizat cu atenție, deoarece va sublinia lumii – în special Rusiei – care sunt obiectivele Ucrainei în cadrul NATO.
Amintim că președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că discuțiile de pace vor începe cu Ucraina, doar dacă Kievul renunță oficial la aspirațiile sale NATO.
„De îndată ce Kievul declară că este pregătit pentru o astfel de decizie”, a spus Putin vineri, „un ordin de încetare a focului și de începere a negocierilor va urma imediat din partea noastră, literalmente în același minut”.
De menționat că c componentă cheie a aderării la NATO este un pact de apărare reciprocă cunoscut sub numele de Articolul V care obligă aliații NATO să apere orice membru care este atacat. Ucraina și-a intensificat eforturile de a adera la NATO pentru prima dată în 2014 când a fost atacată de Rusia.