Corespondență//Cum AUR a făcut Fidesz să nu intre în grupul eurosceptic ECR, devenit al treilea ca mărime din PE
Perspectivele unei unificări a dreptelor extreme anti-europene se dovedesc nefondate. Zilele trecute, partidul euroscepticilor, partidul conservatorilor și reformiștilor europeni (ECR) al Giorgiei Meloni a anunțat triumfător că acum a devenit a treia forță ca mărime a Parlamentului European (PE), înlocuit și lăsând în urmă locul deținut din 2019 de Renew al lui Emmanuel Macron (și condus o vreme de românul Dacian Cioloș, care nu a mai intrat în actualul Parlament).
ECR are acum 83 de locuri, comparativ cu 69 în Parlamentul trecut. Dar trebuie oare să ne așteptăm la o adevărată alianță a euroscepticilor și a dreptei extreme?
ECR e dominat de polonezii din PiS, de flamanzii din N-VA, independentiști, deveniți cell mai important partid din Flandra (și din Belgia) și de italienii Giorgiei Meloni.
Aici intră și cei 6 europarlamentari români din AUR; un rezultat neașteptat al prezenței românilor fiind însă refuzul maghiarilor din Fidesz de a intra in grup.
În ciuda așteptării îndelungate la ușa grupului ECR, premierul Ungariei Viktor Orbán nu mai este acum interesat. Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a amintit diferențele de opinie cu noii membri români ai ECR. Ba chiar, ziarul italian Corriere della Sera a raportat săptămâna aceasta că Meloni a trântit ușa în fața lui Orbán.
Trebuie spus însă că grupul este departe de a fi ideologic omogen. Astfel, dacă AUR sunt filo-ruși (ca și Fidesz-ul lui Orban, de altfel), în schimb polonezii și italienii Giorgiei Meloni sunt cu totul pro-occidentali și pro-NATO. E grei de căzut în ce măsură s-ar găsi o politică comună în cadrul acestui grup pentru a continua sprijinul militar adus de UE Ucrainei.
În același timp, flamanzii nu se pot privi în ochi cu spaniolii din VOX, deoarece cei dintâi doresc independența Flandrei, așa încât sprijină la rândul lor independența Cataloniei, ba chiar au făcut totul pentru a-l ajuta pe șeful independentiștilor catalani, Carles Puigdemont, refugiat în Belgia si cerut de justiția spaniolă, care nu a fost niciodată extrădat din Belgia.
Înainte de actualul nou mandat, ECR avusese un singur membru român, pe transfugul politic Christian Terheș, intrat în Parlamentul European în 2019 pe listele PSD, dar care a trădat partidul lui Dragnea, făcându-l să piardă un loc și trecând la eurosceptici încă în precedentul mandat.
Partidul polonez Dreptate și Justiție și Fidesz explorează în mod activ ideea de a fuziona ECR și grupurile ID de extremă-dreapta, potențial creând o nouă confederație în care fiecare parte ar rămâne separată din punct de vedere tehnic și, în mod esențial, nu ar trebui neapărat să fie de acord. despre Ucraina și Rusia. Dar pe moment, date fiind diferențele ideologice ireductibile, lucrul mai degrabă improbabil.
AUTOR: Dan Alexe