Externe

Pentagonul: Ucraina poate lovi cu arme americane ținte militare pe întreg teritoriul Federației Ruse

Forțele armate ale Ucrainei pot folosi armele furnizate de Statele Unite pentru a lovi orice instalații militare de pe teritoriul Federației Ruse, nu doar pe cele situate în apropierea regiunii Harkov. Declarația a fost făcută joi, 20 iunie, generalul-maior al Forțelor Aeriene americane Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Pentagonului, notează DW.

„Capacitatea de a riposta la foc este ceea ce reprezintă această politică..... Atunci când vedem că forțele rusești trag peste graniță, Ucraina poate riposta la focul asupra acelor forțe terestre folosind muniție furnizată de SUA”, a declarat acesta, citat de Reuters.

Ryder a motivat că acțiunile armatei ucrainene în acest caz reprezintă „autoapărare”, „așa că ar trebui să aibă această opțiune”, a explicat el.

Anterior, Jake Sullivan, asistentul prezidențial american pentru securitate națională, a vorbit în același sens într-un interviu acordat postului de televiziune american PBS. Răspunzând la întrebarea jurnalistului cu privire la admisibilitatea unor lovituri pe teritoriul Rusiei cu ajutorul armelor americane, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat: „Nu este vorba de geografie. Este vorba despre bunul simț. Dacă Rusia atacă sau urmează să atace Ucraina de pe teritoriul său, atunci este logic să permitem Ucrainei să riposteze împotriva forțelor care o lovesc peste graniță”, a adăugat Sullivan.

O serie de țări occidentale au autorizat Ucraina să lovească obiective militare din Federația Rusă

La sfârșitul lunii mai, pe fondul intensificării loviturilor rusești asupra regiunii Harkov, o serie de țări au permis Ucrainei, care se apăra împotriva unei invazii din partea Federației Ruse, să utilizeze armele pe care le furnizaseră pentru a ataca obiective militare de pe teritoriul rusesc.

Ca răspuns, Moscova a amenințat Statele Unite cu „consecințele fatale” ale deciziilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de SUA. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că este posibil un „răspuns asimetric” față de Occident.

Acord de securitate între SUA și Ucraina

La 13 iunie, președinții american și ucrainean Joe Biden și Volodimir Zelenski au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani în timpul summitului G7, la care a fost invitat și liderul ucrainean. Acordul nu include angajamentele SUA de a trimite trupe americane pentru a apăra Ucraina și nu conține obligații financiare ale Washingtonului față de Kiev.

Cu toate acestea, acordul prevede că, în cazul unui atac armat asupra Ucrainei sau al amenințării cu un astfel de atac, înalți oficiali americani se vor întâlni cu omologii lor ucraineni în termen de 24 de ore pentru a discuta despre răspunsul și proviziile de care Ucraina are nevoie pentru apărare.

Biden a declarat că acordul reprezintă un pas pe calea Ucrainei către Alianța Nord-Atlantică. Anterior, alte 15 țări, printre care Germania, Franța și Marea Britanie, au semnat tratate de securitate similare cu Ucraina.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult