Revista presei internaționale: mari provocări pentru viitorul secretar general al NATO; Rusia și Coreea de Nord – un „NATO al săracilor”; China renunță treptat la petrol
Presa internațională descrie situația geopolitică dificilă în care țările NATO aleg un nou secretar general al blocului militar transatlantic. Mai multe publicații trag concluzii în urma vizitei pe care președintele Rusiei a făcut-o în Coreea de Nord, în timp ce o bună parte a presei străine scrie despre consecințele pe care le au în aceste zile temperaturile extrem de ridicate care se înregistrează în sudul Europei și în Orientul Mijlociu.
Următorul secretar general al NATO va fi premierul olandez Mark Rutte, titrează BBC. Singurul său rival, președintele României Klaus Iohannis, a informat ieri țările Alianței că își retrage candidatura, notează publicația precizând că Mark Rutte îl va înlocui pe actualul secretar general Jens Stoltenberg al cărui mandat expiră în octombrie. Pe 20 iunie, candidatura lui Rutte a fost aprobată în cele din urmă de toți cei 32 de membri ai Alianței, deși aprobarea oficială nu va avea loc mai devreme de următorul summit NATO, care va avea loc în iulie la Washington, scrie BBC. Potrivit publicației, Rutte, în vârstă de 57 de ani, va prelua postul într-o perioadă geopolitică dificilă când Alianța trebuie să susțină Ucraina împotriva agresiunii militare ruse continue, iar Statele Unite riscă să-și reducă rolul de a sprijini Kievul dacă republicanul Donald Trump se întoarce la Casa Albă după alegerile prezidențiale din noiembrie.
Rutte va trebui să-l convingă nu doar pe Trump să mențină NATO în viață, ci și partidele de extremă dreaptă care sunt anti-NATO și devin tot mai populare în toată Europa, scrie Politico. În plus, țările care se învecinează cu Rusia nu sunt cei mai puternici susținători ai lui Rutte, notează publicația. Statele din flancul estic al NATO au fost revoltate de cheltuielile reduse ale Țărilor de Jos alocate pentru apărare și au fost mai ales supărate că rolul principal în Alianță care le-a aparținut întotdeauna europenilor de vest sau de nord, scrie Politico.
Statele Unite au luat între timp o decizie dificilă, dar extrem de necesară pentru a proteja spațiul aerian al Ucrainei de atacurile rusești cu rachete, titrează Ukrinform. Astfel, tot armamentul produs pentru Ucraina de întreprinderile americane la comanda mai multor state occidentale vor fi trimise direct la Kiev imediat ce vor ieși de pe linia de asamblare, informează Ukrinform. Potrivit publicației, clienții care au comandat mai devreme arme, le vor primi mai tâziu.
The Telegraph comentează pactul privind apărarea reciprocă semnat la Phenian de președintele rus Vladimir Putin cu liderul nord-coreean Kim Jong Un. ”Nu este nimic „pașnic” în pactul de apărare. Dimpotrivă, parteneriatul strategic cuprinzător convenit între cei doi lideri demonstrează adâncirea legăturilor dintre cele două state izolate la nivel internațional”, subliniază publicația. The Telegraph notează că potrivit lui Putin, încheierea unui pact între Moscova și Phenian este cheia pentru a contracara eforturile Statelor Unite și ale aliaților săi de a impune o „dictatură neo-colonialistă” în întreaga lume. Acordul obligă ambele țări să se ajute reciproc dacă sunt atacate ceea ce demonstrează slăbiciunea lor, scrie The Telegraph care numește această alianță drept un „NATO al săracilor”.
China distruge cu propriile mâini fundamentul pe care se menține economia rusă și ponderea geopolitică a Rusiei, constată Bloomberg într-un articol intitulat „Era imperiilor petroliere se apropie de sfârșit: energia solară cucerește lumea”. În mod deschis, China finalizează revoluția energetică lăsând petrolul pe plan secund în favoarea energiei solare, transmite Bloomberg făcând referire la statistici conform cărora producătorii chinezi de echipamente pentru centrale electrice le fac deja o concurență foarte mare giganților petrolieri. „În cele din urmă, petrolul se va epuiza și echipamentele care produc energie solară se vor uza - în ambele cazuri vor fi necesare noi investiții pentru dezvoltarea unor noi zăcăminte petroliere și pentru modernizarea centralelor solare. Dar companiile care produc echipamente pentru absorbția energiei solare sunt deja înaintea companiilor petroliere în ceea ce privește cantitatea de energie pe care o vor furniza înainte de începerea unui nou ciclu de astfel de investiții”, conchide Bloomberg.
Sud-estul Europei și Orientul Mijlociu suferă de un val de căldură fără precedent care a provocat deja numeroase decese și amenință cu incendii la scară largă în ecosistemele naturale, semnalează The Independent. Potrivit publicației, din cauza căldurilor dogoritoare în capitala Serbiei, Belgrad, oamenii caută refugiu în lacuri și cafenele. Serviciul de urgență din Belgrad a raportat că medicii săi intervin permanent pentru a salva oameni care suferă de boli cronice și a căror stare de sănătate s-a agravat din cauza căldurii, scrie The Independent. Aceeași publicație relatează că în Muntenegrul vecin, zeci de mii de turiști se înghesuie pe plajele Mării Adriatice, inclusiv în stațiunea Ada Boyana de la granița cu Albania. Meteorologii prognozează în sudul Europei temperaturi de aproximativ 40 de grade în următoarele zile, deoarece vânturile din Africa de Nord împing un front de aer cald și uscat care trece prin Balcani, conchide The Independent.